Πώς θα σας φαινόταν να δώσετε μια εξωτική νότα στο καθημερινό σας τραπέζι; Η βασική ιδέα ειναι να φτιαχνουμε εξωτικά πιάτα με υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι ή μπορούμε να βρούμε ευκολα χωρις να δώσουμε μία περιουσία για αγοράσουμε υλικα που τα χρησιμοποιούμε πολυ σπάνια. Αυτή την φορα θα αλλάξω λίγο τα υλικά σε μία συνταγή για κινέζικο τηγανητό κοτόπουλο με σουσάμι. Σε αυτή την συνταγή αντικαθιστώ τα ασιατικά ποτά. Το Σάκε με Τσίπουρο(μπορείτε και βότκα) και το Μιρίν με ενα μίγμα με κρασί λευκό ξηρό και ζάχαρη.

Επίσης αλλάζω τον τρόπο μαγειρέμματος απο τηγάνισμα σε  ψήσιμο στον φούρνο.

“Το βαθύ τηγάνισμα θεωρείται επιβαρυντικό για την υγεία, καθώς το λάδι που απορροφάται από τα φαγητά περιέχει κορεσμένα και τρανσ- λιπαρά. Μια μελέτη σε προτηγανισμένες κοτομπουκές έδειξε ότι το τηγάνισμά τους αυξάνει τα λιπαρά κατά 15-38% ενώ το ψήσιμο συνήθως τα μειώνει.” σύμφωνα με το βιβλίο:«The impact of cooking methods on the nutritional quality and safety of chicken breaded nuggets». Food & Function  και την wikipedia.

Υλικά

  • 500γρ φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμενο σε κυβάκια

  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

  • 4 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη

  • 2 κ.γ. πάπρικα

  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 60 ml Τσίπουρο(ή Βότκα)

  • 60 ml σάλτσα σόγιας

  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί αναμειγμένο με ενα κουταλάκι γλυκού ζάχαρη λευκή

  • 100γρ σουσάμι αναμειγμένο με 10γρ πάπρικα και λίγο αλάτι

 Πώς το φτιάχνουμε

  1. Καβουρντίζουμε το σουσάμι μας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το σουσάμι σκετο χωρις υγρα μαζι με τα 10γρ παπρικα και το αλάτι ώσπου να γίνει χρυσαφένιο. Προσοχή δεν θελει πολύ γιατι θα καεί.

  2. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το κοτοπουλο με το αλάτι, το τζίντζερ, την πάπρικα, το πιπέρι, τη σάλτσα σόγιας το τσίπουρο και το μίγμα κρασιού που φτιάξαμε.

  3. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 15 λεπτα για να μαριναριστεί και να παρει ολα τα αρώματα. Δεν θελει παραπάνω γιατι το μίγμα μας ειναι δυνατό.

  4. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε τα κομματάκια κοτόπουλο απο την μαρινάδα και τα αφήνουμε  σε ένα πιατο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει την περιτή μαρινάδα.

  5. Κυλάμε τα κομματάκια στο καβουρντισμένο μας σουσάμι να παναριστούν, τα βαζουμε σε ενα ταψί, ψεκάζουμεμε ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 200ο για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο σας.

Σερβίρουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι ή πλιγούρι με αρωματικά μυρωδικά (δείτε την συνταγή εδω)