Τι γεύση έχει; Λοιπόν, το κινέζικο “five Spice” ή μίγμα πέντε μπαχαρικών, είναι γλυκό και ζεστό χάρη στον γλυκάνισο και την κανέλα, αλλά είναι επίσης δροσερό και βαθύ λόγω του μάραθου και του γαρίφαλου.
(προχωρήστε στο τέλος του άρθρου για τη συνταγή!)
Αν και το μίγμα μπορεί να ποικίλει, το Five Spice περιέχει συχνότερα γαρύφαλλο, αστεροειδές γλυκάνισο, σπόρους μάραθου(ή γλυκάνισο. Προσοχή: δεν είναι το ίδιο με τον αστεροειδή γλυκάνισο), κανέλα και πιπέρι Sichuan ή λευκό πιπέρι.
Το μίγμα δεν πήρε το όνομά του από τον αριθμό των μπαχαρικών που περιέχει, αλλά από τις πέντε βασικές κινέζικες γεύσεις που βγάζει κατα την κατανάλωσή του: Το αλμυρό, το πικάντικο, το ξινό, το γλυκό και το πικρό!
Είναι γνωστό για τη χρήση του στην κινεζική κουζίνα, όπου είναι συχνά ενσωματωμένο στο καθημερινό μαγείρεμα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης σε άλλες ασιατικές, δυτικές ινδικές και αραβικές κουζίνες.
ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ FIVE SPICE.
Μία από τις κοινότερες χρήσεις του στην Κίνα είναι το τρίψιμο σε στεγνό κρέας. Αυτή η στεγνή μαρινάδα είναι ιδανική για λιπαρά κρέατα όπως χοιρινό, πάπια ή χήνα. Το κινέζικο Five Spice είναι αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε παραδοσιακής συνταγής πάπιας Πεκίνου. Ωστόσο πάει εκπληκτικά καλά με το αρνί (Να μία ιδέα για την ενσωμάτωσή του στην Ελληνική κουζίνα), το βόειο κρέας και φυσικά τα κεφτεδάκια.
Αυτό το ισχυρό μίγμα ταιριάζει επίσης θαυμάσια με σούπες, τηγανιτές πατάτες και τηγανητό ρύζι. Το Chinese Five Spice μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει βάθος στα Εγγλέζικα κάρυ(τα δικά μας κοκκινιστά-μαγειρευτά) και μπορεί να αποδειχθεί μια ενδιαφέρουσα και απρόσμενη προσθήκη σε Αγγλικά chutneys, μπισκότα ή κέικ μπαχαρικών.
Το κινέζικο five Spice είναι αρκετά έντονο σε γεύση γι αυτό συνήθως μία πρέζα είναι αρκετή για να μεταμορφώσει ένα πιάτο μας.
Σίγουρα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να φτιάξετε πάπια πεκίνου αν και πολλοί μεγάλοι σεφ αποτυγχάνουν, αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε μια παραλλαγή με ένα “ψητό κοτόπουλο Πεκίνου” ως πιο προσιτή εναλλακτική λύση; Ή ακόμα πιο απλό, δοκιμάστε το με μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο συνοδευοντας τα με λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών ή καρότα και πατάτες.
Επίσης, όπως σε ένα καλο κινέζικο εστιατόριο μια πολύ καλή ιδέα ειναι να ψήσετε μερικούς ξηρούς καρπούς όπως τα κασιους με λίγο μίγμα μπαχαρικών. Θα σας εκπλήξει η γεύση τους!
Η προσθήκη του κινεζικού Five Spice θα μεταμορφώσει εντελώς τη γεύση της κλασικής σούπας κοτόπουλου που συνηθίζετε να τρώτε και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ένα πλήθος από ασιατικές σούπες όπως το βιετναμέζικο pho και τα ταϊβανέζικα νουντλς.
Το χρησιμοποιούν επίσης επίσης στα σάντουιτς με “πούλτ πόρκ”(puled pork) κινέζικου τύπου ή τη γλυκιά χοιρινή πανσέτα που ονομάζεται char sui. Ειδικά αν θέλετε να δοκιμάσετε πιάτα της αυθεντικής κινέζικης κουζίνας, δεν υπάρχει πραγματικά υποκατάστατο των γεύσεων που δημιουργεί αυτό το μίγμα μπαχαρικών!
Κινέζικο Μίγμα 5 μπαχαρικών (five spice mix)
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
- 1/2 κ.γ. σπόρους μάραθου(γλυκάνισο) προσοχή, δεν είναι ίδιο με το παραπάνω μπαχαρικό
- 1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι τριμμένο (ή 1 κ.γ. ολόκληρο)
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο ή 2-3 γαρύφαλλα ολόκληρα)
Οδηγίες
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και τα αλέθουμε σε σκόνη
- Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα βαζάκι, τυλίγοντας το με λίγη διαφανή μεμβράνη πριν κλείσουμε το καπάκι, έτσι ώστε να μην χάσει το άρωμά του με τον καιρό.
- Χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρή ποσότητα σε φαγητά που αναφέραμε παραπάνω! Πειραματιστείτε ελεύθερα και σε δικές σας δημιουργίες, αλλα προσοχή στην ποσότητα! Αυτό το μίγμα μπαχαρικών έχει πολύ έντονη γεύση!