Υπέροχα κριτσίνια για να βουτάτε μεσα σε ντίπ τυριών ή να απολαυσετε μαζί με μια πιατέλα αλαντικών μαζί με φίλους ή και μόνοι σας. Μή τα φάτε ολα σας λεω ειναι πειρασμός! Αυθεντική Ιταλική συνταγή απο το Τορίνο στην οποία πειραματίστηκα με αρωματικά τομάτα και φυτικό τυρί για έξτρα γεύση. Δώστε τα το αυθεντικό Ιταλικό σχήμα και θα εντυπωσιάσουν τους πάντες. Κατάλληλα για Vegan, νηστεία και όλα τα παρεμφερή. Τα τέλεια συνοδευτικά και τοσο ευκολα να τα φτιάξουμε σπιτι! Μπείτε στην κουζίνα!
Θα χρειστούμε λαδόκολλα και ενα ταψί. Ένα μούλτι για τα αρωματικά, και εαν έχετε μίξερ με φτερό για ζύμες θα κανετε τη ζωή σας ευκολή αλλιώς, ξέρετε, χεράκι, ζύμωμα για να κάνετε και μούσκουλα! χαχα
Χρόνος προετοιμασίας: 20′, Χρόνος ψησίματος: 30′ Η συνταγή φτιάχνει περίπου 50 μακριά κριτσίνια (ανάλογα το μέγεθος)
Υλικά
- 500γρ αλευρι τύπου “00” Ιταλίας (ή αλεύρι μαλακό)
- 240ml νερό
- 15γρ φρέσκια μαγια (ενα κυβάκι)
- 60γρ φυτίνη ή ελαιολαδο (η αυθεντική “χωριάτικη” Ιταλική συνταγή έχει
- 1 κ.γ. αλάτι (εγώ βάζω και 1-2 τσιμπιές εξτρα για να βγουν λίιιγο πιο αλμυρά)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Ώς εδω ειναι τα υλικά για την απλή βασική συνταγή. Παρακάτω σας δίνω υλικά για την αρωματική σάλτσα που προσθέτω μέσα στο ζυμάρι και πραγματικά δίνει άλλη διάσταση στην γεύση τους
- 150ml πασάτα
- 100γρ τυρί φυτικό
- 4-5 κορυφές δυόσμο φρέσκο(ή 1 κ.σ. ξερό)
- 1 κ.σ. ξερό βασιλικό
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά σκόνη
- ½ κ.γ. αλάτι, λίγο πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Πώς τα φτιάχνουμε
- Ξεκινάμε με την μαγιά. Διαλύουμε τον κύβο μαγιάς σε 100ml χλιαρό νερό και προσθέτουμε την ζάχαρη. Αφήνουμε 10-15 λεπτά ώσπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας. Θα δείτε πως το μίγμα θα κάνει φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
- Όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε την αρωματική σάλτσα. βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μούλτι και αλέθουμε ώσπου να βγεί ο πολτός που σας δείχνω στις φωτογραφίες παρακάτω. Κρατάμε την σάλτσα στην άκρη.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα. Σε ένα μίξερ με φτερό για ζύμες ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό με την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να δέσουν σιγα σιγά τα υλικά.
- Ανοίξτε τον φούρνο για να προθερμαίνεται στους 200°C
- Προσθέτουμε την σάλτσα μας και το ελαιόλαδο ή την φυτίνη και αρχίζουμε το χτύπημα σε πιο δυνατή ταχύτητα
- Προσθέτουμε το αλάτι σε αυτό το στάδιο και συμπληρώνουμε το υπολοιπο νερό σιγά σιγά ώστε να έχουμε μια σφιχτή ζύμη στο τέλος. Εάν σας πέσει παραπάνω νερό προσθέστε αλεύρι και αντίστοιχα προσθέστε νερό εάν σας ειναι υπερβολικά σφιχτή η ζύμη και δεν εχουν ενσωματωθεί τα υλικά. Το αποτέλεσμα πρεπει να ειναι οπως στις φωτογραφίες. Θα βγάλετε ένα ελαστικό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια σας και πλάθετε εύκολα.
- Πλάστε τα κριτσίνια σας και τοποθετήστε τα στο ταψί με μία απόσταση μεταξύ τους γιατι θα φουσκώσουν
- Ψήστε στους 200°C στον αέρα για 25-30′