Η απόλυτη Εγγλέζικη κλασσική συνταγή πολλών ετών.
Είναι η συνταγή που έχω απο τα 20 μου όταν σαν φοιτητής “έπαιζα” στην κουζίνα. Τώρα αρκετά χρόνια μετά, ορκίζομαι στην νοστιμιά και την επιτυχία της και σε γλυκές αλλα και σε αλμυρές συνταγές.
Τάρτες με φρούτα, Λίς λορεν, Λέμον πάι. Πάει σε όλες σου λέω! (see what i did there? 😂 ). “Είναι να μη σου κάτσει καλή συνταγή, μάνα μου.” Έτσι μου έλεγε η κυρα Βέτα στη Θεσσαλονίκη που μου την είχε δώσει τη συνταγή.
Είχε ρίζες Εγγλέζικες απ τη γιαγιά της την “Ελίζαμπεθ”. Μου έφερνε από κανένα κομμάτι τάρτα και κέικ πού και πού, και όταν έβλεπε τον ενθουσιασμό μου για κάποιο έδεσμα της, μου έδινε τη συνταγή!
“Είναι να μη σου κάτσει καλή συνταγή, μάνα μου.”
κυρά Βέτα, Θεσσαλονίκη
Η καλυτερή μου ήταν όταν μου έφερνε λέμον πάι, όχι όσο για την γέμιση της τάρτας, αλλά για αυτήν την ζύμη. Απλά την λάτρεβα!
Εντάξει δε μπορείς να πείς: λιτά και απέριττα, μέσα σε λίγες γραμμές σου περιέγραψα τα συναισθήματά μου για αυτή τη ζύμη.
Επισημαίνω πως μου έτρεξαν τα σάλια μόνο που σκέφτηκα το φανταστικό άρωμα βουτύρου της, γράφοντας αυτές τις γραμμές! Ξέρω, ξέρω, αφήνω τα μασάλια και περνάω στην συνταγή.
Ζύμη Τάρτας (η μόνη που χρειάζεσαι)
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 350 γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
- 230 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο, απο το ψυγείο
- 80 γρ. νερό απο το ψυγείο
- 1 κ.γ. αλάτι
Για γλυκιά ζύμη προσθέτουμε και:
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 φιαλίδια βανιλίνη
Οδηγίες
Για αλμυρή βάση τάρτας
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
- Ξεκινάμε την ενσωμάτωση με το χέρι μας. Δέν θέλουμε να το ζυμώσουμε απλά να ξεκινήσουν να ενώνονται τα υλικά. Η υφή σε αυτό το στάδιο θα πρέπει ειναι όπως της φωτογραφίας.
- Ρίχνουμε το μισό νερό, το ενσωματώνουμε στη ζύμη και σιγά σιγά ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό ώσπου να ενωθεί το μίγμα σε μια σφιχτή μπάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ(πόσο πρωτεϊνη έχει) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ(υγρασία κτλ.), το ζυμάρι απορροφάει διαφορετικές ποσότητες νερού καθε φορα. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, γιαυτο το προσθέτουμε σταδιακά ώσπου να εχουμε ενα σφιχτό ζυμάρι τάρτας οπως στην φωτογραφία.
- Αφού τελειώσουμε με το ζυμάρι μας το πατάμε σε σχήμα δίσκου, το τοποθετούμε σε μια ναϊλον σακούλα φαγητού(ή μεμβράνη) και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πρίν το χρησιμοποιήσουμε.
Για γλυκιά βάση τάρτας
- Στο πρώτο βήμα της προηγούμενης διαδικασίας προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη και την σκόμη βανιλίνης. Συνεχίζουμε την συνταγή οπως παραπάνω.