Χωρίς πολύ ζύμωμα!

Ναί αλήθεια λέω, αυτή τη Βασιλόπιτα τσουρέκι την φτιάχνεις σε ενα μεγάλο μπολ με ζύμωμα στο χερι για 3-4 λεπτά. Εύκολα,γρήγορα και δε λερώνεις και το μίξερ σου!

Θα πρέπει να διαθέσεις 3 ώρες συνολικά περιμένοντας τη ζύμη να φουσκώσει αλλα αυτό ειναι το “τραγικό” της συνταγής. Βέβαια εάν εχεις ξανακάνει τσουρέκι το ξέρεις ήδη. Χωρίς αναμονή, δεν βγαίνει η συνταγή.

Η ζύμη, όπως οι περισσότερες ζύμες για τσουρέκια, βγαίνει αρκετά υγρή. Γι’αυτό για να σε βοηθήσει στα στάδια μεταφοράς της, προτείνω να αλείφεις τα χέρια σου με λάδι.

Η επικάλυψη λευκής σοκολάτας πάει απίστευτα στη Βασιλόπιτα τσουρέκι, και σε όλα τα τσουρέκια κατα τη γνώμη μου. Επίσης κάνει και λίγο χριστουγεννιάτικο εφέ, πως να το κανουμε! Ωστόσο με τις ίδιες αναλογίες μπορείς να αντικαστήσεις την λευκή με γάλακτος ή κουβερτούρα.

lucille ball eating GIF

Η κοκκινη σκόνη που βλέπεις στις φωτογραφίες μου, και στολίζει ακόμη περισσότερο την βασιλόπιτα είναι κόκκινο βρώσιμο γκλίτερ.

Μπορείς να το βρείς σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής (και σε online καταστήματα), αλλα μπορείς και να το παραλείψεις τελείως. Το προσθεσα εδω σαν αναφορά γιατί ρωτήσατε αρκετοί σε μηνύματα στο ίνσταγκραμ.

Θελεις να δεις τι ποστάσω στα social media; Τσέκαρε το ίνσταγκραμ μου εδώ

Βασιλόπιτα Τσουρέκι με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα βόρειας Ελλάδας. Δηλαδή αφράτο τσουρέκι! Χωρίς ταλαιπωρία και ζύμωμα. Μόνο με αναμονή για να φουσκώσει!
5 from 6 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: γλυκό
Κουζίνα: Ελληνική, παραδοσιακή
Keyword: βασιλόπιτα, διακόσμηση, εορταστικό, παραδοσιακό, πάρτι, χριστούγεννα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 minutes
Χρόνος αναμονής φουσκώματος: 3 hours
Συνολικός Χρόνος: 4 hours 10 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 15 φέτες

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • Ταψί 25-30 εκ. ή τσέρκι 25cm

Υλικά

Για το τσουρέκι

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (ότι αλευρι διαλέξουμε προσέχουμε διπλα απο το πακέτο στις διατροφικές πληροφορίες να αναγράφει πρωτεϊνη πανω απο 14γρ)
  • 200 γρ. γάλα
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι θέλουμε το ξύσμα του και 50γρ χυμό!
  • 4 αβγά (+ ακόμα 1 για επάλειψη πρίν το ψήσιμο. σύνολο 5)
  • 18 γρ. ξερή μαγιά 2 φακελάκια
  • 2 φιαλίδια βανιλίνη
  • 1 κ.γ. μαχλεπι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (το λένε και κακουλέ)

Για την Επικάλυψη

  • 250 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • κράνμπερι ξερά (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο

Οδηγίες

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε όσο είναι ακόμα χλιαρό. Δεν πρεπει να κάψει το μίγμα!
  • Χτυπάμε ελαφρώς τα τρία αβγά σε ένα μπολάκι και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το χλιαρό βούτυρο/γαλα/ζαχαρη. Προσθέτουμε σε αυτά τη βανίλια, το κάρδαμο, το μαχλέπι και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
  • Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέσα τη ξερή μαγιά και προσθέτουμε το υγρό μιγμα που φτιάξαμε παραπάνω.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι. Θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει αλλά συνεχίζουμε το ζύμωμα για 4-5 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ.
  • Λαδώνουμε ενα μεγάλο μπολ, και τα χέρια μας και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Κλείνουμε το πανω μερος με μεμβράνη και αφήνουμε σε πολύ ζεστό περιβάλλον για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
    Η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο αναμένο στους 40-50 βαθμούς. Τυλίξτε με μεμβράνη το μπολ για να μη ξεραθεί η ζύμη.
  • Αφου διπλασιαστεί, Μεταφέρουμε με λαδωμένα χέρια πάλι τη ζύμη σε έναν πάγκο. Την ξεφουσκώνουμε και την διπλώνουμε 4-5 φορές.
    Σε αυτό το στάδιο βάζουμε και το φλουρί. Εάν θέλουμε το παραλέιπουμε και το βάζουμε απο κάτω κάθετα αφου εχει ψηθεί και κρυώσει η βασιλόπιτα μας.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25-30 εκ. και μεταφέρουμε μέσα σε αυτό τη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. (ή οπως πρίν στον φούρνο στους 50°C, αλλα προσοχή αυτή τη φορά ξεσκέπαστη. )
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με ενα αβγό χτυπημένο με 3 κουταλιές της σούπας νερό, πολύ προσεκτικά για να μη την τρυπήσουμε . Ψήνουμε για 50 λεπτά στον αέρα.
    Εάν ψήσουμε στις αντιστάσεις ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200° στα μισά του χρόνου και βάζουμε στο πανω μερος της βασιλόπιτας ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μη παρει υπερβολικό χρώμα.

Για την επικάλυψη

  • Σε μπέν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.
    Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και στερεώνουμε επάνω στην κατσαρόλα ένα μπολ, μεταλικό ή γυάλινο, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σοκολάτα. Αυτό θα πρέπει να στέκεται επάνω στο στόμιο και να μη βυθίζεται στο νερό, ώστε η σοκολάτα να λιώνει με την επίδραση του ατμού που εγκλωβίζεται κάτω από το μπολ. Καθώς λιώνει, πρέπει να την ανακατεύουμε συχνά.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφου εχει κρυώσει η βασιλόπιτά μας, περιχύνουμε με την λευκή σοκολάτα και πασπαλίζουμε τα κράνμπερις.
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!

Θελεις κι άλλες υπέροχες Χριστουγεννιατικες συνταγές μου; Δες παρακάτω τα όμορφα Ρουντολφάκια που μπορείς να φτιάξεις με μελομακάρονα!

Ρουντολφάκια. Τα Μελομακάρονα με Σοκολάτα γάλακτος
Τα Μελομακάρονα με Σοκολάτα γάλακτος, τα χριστουγεννιάτικα τα σωστά, έχουν όνομα: Ρουντολφάκια!
Δες εδώ τη Συνταγή
Ρουντολφάκια

8
ΤΕΛΕΙΟ
0
3
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes