500γρ.αλεύρι για τσουρέκια(ότι αλευρι διαλέξουμε προσέχουμε διπλα απο το πακέτο στις διατροφικές πληροφορίες να αναγράφει πρωτεϊνη πανω απο 14γρ)
200γρ.γάλα
125γρ.βούτυρο αγελαδινόλιωμένο
150γρ.ζάχαρη
1πορτοκάλιθέλουμε το ξύσμα του και 50γρ χυμό!
4αβγά(+ ακόμα 1 για επάλειψη πρίν το ψήσιμο. σύνολο 5)
18γρ.ξερή μαγιά2 φακελάκια
2φιαλίδιαβανιλίνη
1κ.γ.μαχλεπιτριμμένο (προαιρετικά)
1κ.γ.κάρδαμοτριμμένο (το λένε και κακουλέ)
Για την Επικάλυψη
250γρ.λευκή κουβερτούρα
κράνμπερι ξερά(προαιρετικά)
3κ.σ.ηλιέλαιο
Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε όσο είναι ακόμα χλιαρό. Δεν πρεπει να κάψει το μίγμα!
Χτυπάμε ελαφρώς τα τρία αβγά σε ένα μπολάκι και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το χλιαρό βούτυρο/γαλα/ζαχαρη. Προσθέτουμε σε αυτά τη βανίλια, το κάρδαμο, το μαχλέπι και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε μέσα τη ξερή μαγιά και προσθέτουμε το υγρό μιγμα που φτιάξαμε παραπάνω.
Ζυμώνουμε με το χέρι. Θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει αλλά συνεχίζουμε το ζύμωμα για 4-5 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ.
Λαδώνουμε ενα μεγάλο μπολ, και τα χέρια μας και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Κλείνουμε το πανω μερος με μεμβράνη και αφήνουμε σε πολύ ζεστό περιβάλλον για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο αναμένο στους 40-50 βαθμούς. Τυλίξτε με μεμβράνη το μπολ για να μη ξεραθεί η ζύμη.
Αφου διπλασιαστεί, Μεταφέρουμε με λαδωμένα χέρια πάλι τη ζύμη σε έναν πάγκο. Την ξεφουσκώνουμε και την διπλώνουμε 4-5 φορές. Σε αυτό το στάδιο βάζουμε και το φλουρί. Εάν θέλουμε το παραλέιπουμε και το βάζουμε απο κάτω κάθετα αφου εχει ψηθεί και κρυώσει η βασιλόπιτα μας.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25-30 εκ. και μεταφέρουμε μέσα σε αυτό τη ζύμη.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. (ή οπως πρίν στον φούρνο στους 50°C, αλλα προσοχή αυτή τη φορά ξεσκέπαστη. )
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με ενα αβγό χτυπημένο με 3 κουταλιές της σούπας νερό, πολύ προσεκτικά για να μη την τρυπήσουμε . Ψήνουμε για 50 λεπτά στον αέρα. Εάν ψήσουμε στις αντιστάσεις ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200° στα μισά του χρόνου και βάζουμε στο πανω μερος της βασιλόπιτας ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μη παρει υπερβολικό χρώμα.
Για την επικάλυψη
Σε μπέν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και στερεώνουμε επάνω στην κατσαρόλα ένα μπολ, μεταλικό ή γυάλινο, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σοκολάτα. Αυτό θα πρέπει να στέκεται επάνω στο στόμιο και να μη βυθίζεται στο νερό, ώστε η σοκολάτα να λιώνει με την επίδραση του ατμού που εγκλωβίζεται κάτω από το μπολ. Καθώς λιώνει, πρέπει να την ανακατεύουμε συχνά.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά.
Αφου εχει κρυώσει η βασιλόπιτά μας, περιχύνουμε με την λευκή σοκολάτα και πασπαλίζουμε τα κράνμπερις.