Τσουρέκια με τα φανταστικά αρώματα και τη γεύση των κανονικών τσουρεκιών αλλά χωρίς ζωικά προϊόντα.
Το ταχίνι είναι το μυστικό της συνταγής, έτσι, αν και δεν έχουν βούτυρο η λιπαρότητα του ταχινιού βοηθά στο να δώσουν τη φανταστική τους υφή με τις ίνες.
Έκανα δύο πειράματα σε αυτή τη συνταγή για να διαπιστώσω την ποιότητα των υλικών αλλά και να βελτιώσω την εμφάνιση.
ΠΕΙΡΑΜΑ Νο1:
Το πρώτο μου πείραμα είχε να κάνει με το είδος της μαγιάς.
Δοκίμασα τη συνταγή δύο φορές. Μία με μαγιά ξερή και μία με φρέσκια μαγιά. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ανεπιφύλακτα τη φρέσκια γιατί μου φούσκωσαν τρελά σε ένα δίωρο, ενώ με την ξερή θέλανε πάρα πολλές ώρες. Έπρεπε να τα αφήσω μέχρι μία νύχτα.
Διαπίστωσα πως πολλές φορές η ξερή μαγιά μπορεί να μπαγιατέψει, ειδικά αν την έχουμε στο ντουλάπι καιρό. Οι ζύμες λοιπόν που βασίζονται στη μαγιά να κάνει τη δουλειά της στο φούσκωμα, δεν έχουν τα σωστά αποτελέσματα και αποτυγχάνουμε στη συνταγή! Προσοχή λοιπόν!
ΠΕΙΡΑΜΑ Νο2:
Το δεύτερο πείραμά μου είχε να κάνει με την εμφάνιση.
Στη μία πλεξούδα άλειψα το τσουρέκι μου με αβγό χτυπημένο με λίγο νερό και στη δεύτερη με ζαχαρόνερο. Φυσικά, έτσι η μία παρτίδα παύει να είναι νηστίσιμη/ vegan.
Στα παραδοσιακά τσουρέκια αλείφουμε με αβγό την επιφάνεια, όχι μόνο για να κολλήσουν τα καλούδια που θα τα πασπαλίσουμε (αμύγδαλο, σουσάμι, χονδρή ζάχαρη κτλ) αλλά και για δώσουν την υπέροχη γυαλάδα και το σκούρο χρώμα που τα κάνει λιμπιστικά στο μάτι!
Φυσικά, η διαπίστωση είναι πως με το αβγό δείχνουν σαν κανονικά-παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια. Τα δεύτερα με το ζαχαρόνερο δε γυάλισαν αλλά δε σημαίνει πως υστερούν σε γεύση! Η ζύμη είναι ίδια!
ΜΥΣΤΙΚΟ: Πασπάλισε τα με λίγη καστανή ζάχαρη (εάν βρεις και χρωματιστή ακόμη καλύτερα!) και θα έχεις τα πιο φάμπιουλους Vegan τσουρέκια όλου του κόσμου! 😉
Tσουρέκια Vegan/Νηστίσιμα
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (σκληρό, με 13-14% πρωτεϊνη)
- 250 γρ. ταχίνι άσπρο
- 350 γρ ζάχαρη λευκή
- 500 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο
- 4 γρ κακουλέ (καρδάμωμο) τριμμένο (1 κ.γ.)
- 8 γρ μαχλέπι τριμμένο (2 κ.γ.)
Για το μίγμα της μαγιάς
- 100 γρ μαγιά φρέσκια νωπή (αν δε βρείτε στο σούπερμάρκετ σε κυβάκια των 25γρ, θα σας δώσουν στον φούρνο της γειτονιάς σας)
- 100 ml νερό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
Οδηγίες
Προετοιμάζουμε το μίγμα της μαγιάς
- Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι που θα πάρουμε από το σακουλάκι του κιλού που έχουμε για τη συνταγή. Αφήνουμε για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή: θα πρέπει μετά από 15 λεπτά να έχει αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι θα κάνει τη δουλειά της και να φουσκώσουν τα τσουρέκια. Εάν δε φουσκώσει την πετάμε και αγοράζουμε καινούρια μαγιά. Επίσης, προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό και κάψει τη μαγιά μας.
Φτιάχνουμε τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε όλα μας τα υλικά και το υγρό μίγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει.
- Τοποθετούμε το εξάρτημα "γάντζο" που είναι για τις ζύμες στο μίξερ και ξεκινάμε να ανακατεύουμε (στην αργή ταχύτητα για να μην πεταχτούν όλα τα υλικά έξω) και μετά για 5-6 λεπτά στο δυνατό.Προσοχή: μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι, η ζύμη πρέπει να κολλάει.
- Κλείνουμε με μία μεμβράνη τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε πολύ ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ανοίξτε τον φούρνο σας στον αέρα στους 50οC βάλτε μέσα τον κάδο του μίξερ και στις 2 ώρες ελέγχουμε εάν φούσκωσε και διπλασιάστηκε το μίγμα
Πλάθουμε τα τσουρέκια
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη να φύγει καλά ο αέρας από μέσα, Χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια τη ζύμη και την πλάθουμε σε λωρίδες. Η ζύμη θα κολλάει λόγω υψηλής υγρασίας, γιαυτό προσθέτουμε αλεύρι στον πάγκο μας και πάνω από το ζυμάρι για να βοηθήσουμε να γίνουν οι λωρίδες. Προσοχή μη ζυμώσετε με έξτρα αλεύρι μέσα τη ζύμη ξανά. Εάν "δεν το έχουμε" με την τεχνική της πλεξούδας τυλίγουμε την κάθε λωρίδα σε σχήμα κελύφους σαλιγκαριού.
- Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήνουμε να διπλασιαστούν και πάλι σε όγκο, για περίπου 30 λεπτά ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ το δεύτερο φούσκωμα.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια προσεκτικά με ζαχαρόνερο ή με φυτικό γάλα (σε 100ml χλιαρό νερό 1 κ.σ. ζάχαρη) και πασπαλίζουμε με χονδρή καστανή ζάχαρη.
- Ψήνουμε στους 170οC για 30-40 λεπτά στον αέρα.
Μικρά Μυστικά
- Καταλαβαίνουμε ότι τα τσουρέκια ψήθηκαν αν ζουλήξουμε ελαφρά την επιφάνεια τους και η ζύμη επανέρχεται στη θέση της. Αν η ζύμη βουλιάζει θέλουν και άλλο ψήσιμο.
- Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 20 λεπτά.
- Αν κάνουμε ατομικά τσουρέκια ψήνονται γρηγορότερα.
- Προτείνω να πασπαλίσετε με ζάχαρη καστανή γιατί δίνει μια υπέροχη “κρατσανιστή” υφή αλλά μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι ή με φιλέ αμυγδάλου. Δοκίμασα και τις τρεις μεθόδους και με ενθουσίασε της ζάχαρης!
- ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: το ταχίνι πρέπει να είναι καλά ανακατεμένο, γιατί εάν κάτσει το βάζο διαχωρίζεται.
Τι άλλο να προσέξουμε:
Η συνταγή επειδή δεν έχει λάδι ή καθόλου ζωικά όπως τα αβγά, το ζυμάρι βγαίνει κολλώδες από το μίξερ. Αφού όμως ξεκουραστεί και φουσκώσει καλά για 2 ώρες σε φούρνο στους 50 οC η κολλώδης μορφή αλλάζει και σχηματίζονται οι ίνες των πρωτεϊνών του ζυμαριού, έτσι πλάθεται σε πλεξούδες εύκολα. Προϋπόθεση φυσικά είναι:- Το αλεύρι να είναι “για τσουρέκια” δλδ να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τσεκάρετε στον πίνακα με τα διατροφικά στοιχεία του πακέτου να γράφει πρωτεΐνες 13%-14% και πάνω.
- Να ελέγξετε στο πρώτο στάδιο πως η μαγιά σας φούσκωσε καλά δλδ είναι ενεργή.
- Όταν προσθέτετε τα υλικά στο μίξερ το ταχίνι που βάλατε στο μίγμα να είναι καλά ανακατεμένο ώστε να μην είναι πολύ σκληρό ή να μην έχει πολύ λάδι από πάνω από το βάζο. Εάν χρειαστεί, βάζουμε το ταχίνι στο μούλτι και το χτυπάμε ώσπου να ενωθεί καλά.
Καλημέρα σας,
Γίνεται το τσουρέκι δίχως μίξερ;
Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας, επειδή η ζύμη θα κολλάει λόγω υψηλής υγρασίας θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ χωρίς μίξερ.