Να και μία συνταγή που θα σας ρωτάνε όλοι: “αλήθεια, μόνη σου τα έφτιαξες;” Χωρίς πολύ κόπο, εντυπωσιακά ψωμάκια για μπέργκερ ή για το πρωινό σας με μερέντα ή φυστικοβούτυρο… και φυσικά θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας! Το μόνο μυστικό ειναι να αφήσουμε αρκετή ώρα την ζύμη για να κάνει την δουλειά της η μαγιά και να φουσκώσουν καλά τα ψωμάκια μας!
Η συνταγή φτιάχνει 5-6 ψωμάκια. Θα χρειαστούμε ενα μίξερ με γάντζο ή μπράτσα για ζύμωμα 🙂 . Ένα ταψί για ψήσιμο. πινέλο για επάλειψη, Λαδόκολλα για το ταψί & διαφανή μεμβράνη. Ώρα προετοιμασίας/ζυμώματος: 25′. Ώρα αναμονής 1 ½ ώρες ή ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο τα ψωμάκια. Ώρα ψησίματος: 13-15′
Υλικά
- 450γρ αλεύρι σκληρό
- 125γρ γάλα
- 60γρ νερό
- 40γρ βούτυρο λιωμένο
- 8γρ μαγιά ξηρή
- 20γρ ζάχαρη
- 10γρ αλάτι
- 1 αβγό για την ζύμη
- 1 κρόκο αβγού για την επάλειψη
- Σουσάμι για την επιφάνεια
Πώς τα φτιάχνουμε
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αβγό. Ξεκινάμε το ανακάτεμα στο χαμηλό.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο και το ανακατευουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ωσπου να λιώσει το βούτυρο. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν θέλουμε να ειναι καυτό το μίγμα μας γιαυτό κόψτε το βούτυρο σε μικρα κυβάκια για να λιώσει γρήγορα σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Ρίχνουμε στο μίξερ το μίγμα με το γάλα το βούτυρο και το νερό, και αφου ανακατευτούν, σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα στο δυνατό.
- Όταν ανακατευτεί το μίγμα μας ρίχνουμε το αλάτι. ΠΡΟΣΟΧΗ: το αλάτι το βάζουμε τώρα για να μήν μας “κάψει” την μαγιά.
- Ζυμώνουμε στο δυνατό για περίπου 13-14′. Θέλουμε να βγάλουμε μία ζύμη σφιχτή και να μην κολλάει καθόλου στο χέρι. Εάν δούμε πως το ζυμάρι μας μετα απο 14 λεπτά κολλάει όταν πάμε να το βγάλουμε, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ώσπου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Βγάζουμε το ζυμάρι απο το μίξερ και πλάθουμε μπαλάκια. Καλό θα ειναι να ζυγίσουμε την ζύμη ώστε το καθε μπαλάκι ζύμης να ειναι 110-130γρ. Έτσι εκτός απο ενιαίο ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα εξασφαλίζουμε πως όλα τα ψωμάκια μας θα ψηθούν στον ίδιο χρόνο τέλεια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, κλείνουμε απο πάνω με μία διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρες ή ώσπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. ΠΡΟΣΟΧΗ: το ταψί να έχει ψηλά τοιχώματα για να μπορέσουν να φουσκώσουν τα ψωμάκια μας
- Αφού φουσκώσουν τα ζυμαράκια μας, χτυπάμε έναν κρόκο αβγού και αλείφουμε απο πάνω τα ζυμάρια μας με το πινέλο με απαλές κινήσεις. –Το αβγό μας δίνει το τέλειο χρώμα και υφή στην επιφάνεια απο τα ψωμάκια αφου ψηθούν και βοηθά να κολλήσει το σουσάμι.-
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 170oC για 13′-15′ ώσπου να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα απο πάνω.
Απολάυστε τα! Απλά υπέροχα!
You already used all votes
fainontai yperoxa! tha ta dokimaso simera!