Μία πιό γκουρμέ εκδοχή για υπέροχο κατσικάκι αρωματικό στον φούρνο με λαχανικά και φρούτα! Το κρέας γίνεται υπέροχα ζουμερό και το άρωμα εισχωρεί εώς τα βάθη του. Όταν σερβίρετε στους καλεσμένους σας σε μία γιορτή ή μία ξεχωριστή στιγμή σας, να είστε σίγουροι πως θα εντυπωσιαστούν! Και είναι τόσο απλή συνταγή! Αλλα αυτό, μεταξύ μας!
Θα χρειστούμε μία γάστρα ή εναλλακτικά ένα ταψί με μπόλικο αλουμινόχαρτο και μπόλικη λαδόκολλα. Χρόνος Προετοιμασίας 15′ Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες
Υλικά
- 1 μπούτι απο κατσικάκι
- 1 πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 1 πράσινο μήλο
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 καρότο
- 50γρ ρίζα τζίντζερ
- 1 σκόρδο ολόκληρο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- μουστάρδα και μέλι για την κρούστα στην πέτσα στο τέλος
- ρίγανη, αλάτι πιπέρι
- 2 σφινάκια ούζο ή κονιακ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε
- Χονδροκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα και τα βάζουμε στη βάση της γάστρας. Αυτό ειναι το μυστικό για να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο για να κατέβουν όλα τα υγρά προς τα κάτω χωρίς να ακουμπάνε στο κατσικάκι (δεν θέλουμε να βράσει, θέλουμε να ψηθεί στους ατμούς απο τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ανεβαίνουν προς τα επάνω και να είναι ζουμερό και αρωματικό)
- Κρατάμε μία φετούλα πορτοκάλι για να αραιώσουμε την σάλτσα που θα φτιάξουμε με την μουστάρδα στο τέλος για να καλύψουμε την πέτσα.
- Κάνουμε σχισμές στο κρέας απο το κατσικάκι με ένα μαχαίρι και βάζουμε μερικές σκελιδες σκόρδο μέσα στο κρέας, όπως επίσης και το ελαιόλαδο. εάν θελουμε αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή φυτίνη που βάζανε οι γιαγιάδες μας στα ψητά για έξτρα νοστιμιά.
- Αφου ετοιμάσουμε και το κατσικάκι μας, το τρίβουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε πανω απο τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε το αλκοόλ στα πλάγια να παει κατω, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200°C για μιάμιση περίπου ώρα.
- Μετά απο μιάμιση ωρα αφου εχουμε τσεκάρει πως εχει ψηθεί το κρέας μας, το βγάζουμε σε ένα αλλο ταψάκι, φτιάχνουμε σε ενα μπόλ μια σάλτσα απο μουσταρδα(40γρ), μέλι(60γρ), λίγο αλάτι και το ζωμό απο μία φέτα πορτοκάλι για να ειναι σχετικα αραιό το μίγμα και το αλείφουμε στην πέτσα απο το κατσικάκι. Το βάζουμε στον φούρνο για ακόμη μισή ώρα να αφυδατωθεί η σάλτσα και να πιάσει μια χρυσαφιά, γλυκιά, τραγανή κρούστα.
- Βγάζουμε σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μυστικό ψησίματος: Εάν δεν έχετε γάστρα μπορείτε και παλι να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας μπόλικο αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα. Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα αλουμινόχαρτο και μετα λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε ώστα να δημιουργήσουμε έναν “σταυρό” με μεγάλες άκρες στον οποίο τοποθετούμε μέσα τα λαχανικά και το κατσικάκι απο πάνω και κλείνουμε τις άκρες σαν πουγκί. Έτσι δημιουργούμε μία χειροποίητη γάστρα μίας χρήσης όπου κρατάει όλους τους ατμούς μέσα. Προσοχή όμως: θέλουμε το φαγητό μας να ακουμπάει στην λαδόκολλα και οχι στο αλουμινόχαρτο.
Απλά υπέροχο, κρατσανιστό απο έξω, ζουμερό μέσα και μοναδικά αρωματικό κατσικάκι!