Παραδοσιακό παγωτό μάνα μου!
Ξέρεις τι σημαινει αυτό; Σημαίνει αβγουλάκια χωριάτικα, γάλα φρέσκο και βελούδινη κρέμα γάλακτος!
Κατάλαβες πως δεν ειναι συνταγή με 3 υλικά και τελείωσες. Εάν ψάχνεις “της τεμπέλας” συνταγές έχω εδώ, για δες: Παγωτό σοκολάτα της θείας Μαρίκας , Παγωτό Μόκα χωρίς αβγά
Για εσένα που θέλεις την γεύση που θυμάσαι απο τη γιαγιά Τζούλια την κοσμική, συνέχισε να διαβάζεις!
Για να μη σου τα πολυλογώ δηλαδής, θα αγαπήσεις αυτη τη συνταγή εάν τρελαίνεσαι για τη γεύση καφέ (αυτό θα πεί μόκα, παιδι μου!).
Είναι γεύση που θυμίζει δεκαετία του ’80.
Την εποχή που είχε γίνει της μόδας στα καλά ζαχαροπλαστεία, “τα κοσμικά”, να σερβίρουν παγωτό μόκα και παγωτό καϊμάκι. Εκείνες τις μέρες που μαζεύοταν οι φιλενάδες τα απογεύματα με τις παρδαλές πουκαμίσες και το ενα κιλό άρωμα, για καφεδάκι και δροσιστικό παγωτό.
Τότε την μάθανε την μόκα όλες οι μοντέρνες γιαγιάδες και την φτιάχνανε γεμάτες περηφάνια στο οικογενειακό τραπέζι, σχολιάζοντας τις “ακαμάτρες” νύφες με στόμφο. Ξέρεις τι εννοώ μάνα μου(χαχα).
Δές και άλλες συνταγές μου καλοκαιρινές, εδώ:
👉ΧΩΝΑΚΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΣΠΙΤΙΚΑ 👉 ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ 👉 PASTA CAPONATA ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Παγωτό Μόκα (Παραδοσιακό)
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 1 ½ κ.σ. στιγμιαίο καφέ
- 4 αβγά μόνο τους κρόκους
- 150 γρ. ζάχαρη
Οδηγίες
Προετοιμασία γάλακτος
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το φρέσκο γάλα.
- Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε συνεχώς. Δεν θελουμε να βράσει το μίγμα αλλά να ζεσταθεί αρκετά ωστε να διαλυθεί ο καφές στο γάλα.
- Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προετοιμασία αβγών
- Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ενοποίηση μιγμάτων
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το μίγμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά.
- Παίρνουμε μισό φλιτζάνι χλιαρό μίγμα γάλακτος και λίγο λίγο το ρίχνουμε στους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα ώστε να τα ενσωματώσουμε. (Σε αυτό το στάδιο προσοχή: δεν θα πρέπει να ειναι καυτό το γάλα γιατί θα μαγειρευτούν τα αβγά)
- Επαναλαμβάνουμε με μισό φλιτζάνι κρέμα ακόμα στους κρόκους. Ανακατεύουμε.(Αυτη τη διαδικασία την κάνουμε ωστε να φέρουμε τα δύο μίγματα σε κοντινές θερμοκρασίες)
- Σε αυτό το στάδιο αφου εχει πάρει σωστή θερμοκρασία το μίγμα με τους κρόκους, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 2΄ Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κρυώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Παγωμηχανή ή Κατάψυξη
- Αφού εχει κρυώσει το μίγμα παγωτού στο ψυγείο για δυο ώρες, το τοποθετούμε σε παγωτομηχανή. Αφού αφρατέψει το βάζουμε σε δοχείο ιδανικό για κατάψυξη και το αποθηκεύουμε ωσπου να το καταναλώσουμε.
- Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την κλασική μέθοδο της γιαγιάς με το χτύπημα – πάγωμα. Οδηγίες: Όπως είναι κρύο απο το ψυγείο το μίγμα παγωτού το βάζουμε στην Κατάψυξη και παγώνουμε για περίπου μια με μιάμιση ώρα μέχρι να αρχίσει ελαφρά να σταθεροποιείται το παγωτό. Έπειτα ανά 30′ το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει καλά και το παγώνουμε στην κατάψυξη. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για 4-5 φορές ωστε να γίνει αφράτο και χωρίς κρυστάλλους το παγωτό.
❤️❤️