Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το φρέσκο γάλα.
Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε συνεχώς. Δεν θελουμε να βράσει το μίγμα αλλά να ζεσταθεί αρκετά ωστε να διαλυθεί ο καφές στο γάλα.
Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προετοιμασία αβγών
Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ενοποίηση μιγμάτων
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το μίγμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά.
Παίρνουμε μισό φλιτζάνι χλιαρό μίγμα γάλακτος και λίγο λίγο το ρίχνουμε στους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα ώστε να τα ενσωματώσουμε. (Σε αυτό το στάδιο προσοχή: δεν θα πρέπει να ειναι καυτό το γάλα γιατί θα μαγειρευτούν τα αβγά)
Επαναλαμβάνουμε με μισό φλιτζάνι κρέμα ακόμα στους κρόκους. Ανακατεύουμε.(Αυτη τη διαδικασία την κάνουμε ωστε να φέρουμε τα δύο μίγματα σε κοντινές θερμοκρασίες)
Σε αυτό το στάδιο αφου εχει πάρει σωστή θερμοκρασία το μίγμα με τους κρόκους, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 2΄ Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κρυώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Παγωμηχανή ή Κατάψυξη
Αφού εχει κρυώσει το μίγμα παγωτού στο ψυγείο για δυο ώρες, το τοποθετούμε σε παγωτομηχανή. Αφού αφρατέψει το βάζουμε σε δοχείο ιδανικό για κατάψυξη και το αποθηκεύουμε ωσπου να το καταναλώσουμε.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την κλασική μέθοδο της γιαγιάς με το χτύπημα – πάγωμα. Οδηγίες: Όπως είναι κρύο απο το ψυγείο το μίγμα παγωτού το βάζουμε στην Κατάψυξη και παγώνουμε για περίπου μια με μιάμιση ώρα μέχρι να αρχίσει ελαφρά να σταθεροποιείται το παγωτό. Έπειτα ανά 30′ το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει καλά και το παγώνουμε στην κατάψυξη. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για 4-5 φορές ωστε να γίνει αφράτο και χωρίς κρυστάλλους το παγωτό.