“Είμ’ αλανιάρα μερακλού, πω πω, μες στην Αθήνα / που ξενυχτώ στα καμπαρέ και τα περνάω φίνα… ”
Αυτό είναι το άσμα αυτής της συνταγής μου! Βάλτο να παίζει μάνα μου(δές το πιο κάτω), και πάμε να σου δείξω συνταγή για παστιτσάρα να τρώει η μάνα και το παιδί να μη δίνει! Όπως κατάλαβες και αυτή είναι μερακλίδικη συνταγή (ή μερακλίδικΙΑ συνταγή οπως την λέμε εδω στον Έβρο), και γιαυτό έκοψα τους πληθυντικούς. Στα μερακλίδικα και τα μαμαδίστικα πιάτα θα μιλάμε στον ενικό! Εντάξει;
Το μυστικό μου; φυσικά στον κιμά! Όχι παιδί μου, δεν τον πετάς στο τηγάνι απλά με λίγο κρεμμύδι και έτοιμος είναι, Όχι σου λεω! Ο κιμάς θέλει το σελινάκι του, το καροτάκι του,το πρασάκι του και το κρεμμύδι του για να νοστιμίσει! Γιατί νομίζεις όταν οι Γάλλοι κανουν ζωμούς λαχανικών χρησιμοποιούν αυτά τα βασικά λαχανικά;
Έμαθες τώρα, βάλε το άσμα να παίζει και βούρ στην κουζίνα!
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=rCbCYyGEm0c” /]
Το Παστίτσιο της Μερακλούς | Και τα Μυστικά του Κιμά!
Υλικά
- 500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο Νο2
Για τον κιμά
- 600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ τυρί κεφαλογραβιέρα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ ντοματοπελτέ
- 1 τομάτα μεγάλη τριμμένη (ή ενα κουτί ντοματάκι ψιλοκκομένο)
- αλάτι
- πιπέρι
- 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 καρότο
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 1 πράσο μικρό
- 1 σκελίδα σκόρδο
Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 αβγά το ένα ολόκληρο και απο το δεύτερο μόνο τον κρόκο
Οδηγίες
Για τα μακαρόνια
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μία κατσαρόλα μεγάλη με καλά αλατισμένο νερό, στον μισό χρόνο που γράφει το πακέτο(5-6 λεπτά περίπου). Πρέπει να είναι μισο-μαγειρεμένα γιατι θα ψηθούνε και στον φούρνο. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην στεγνώσουν και κολλήσουν.
Φτιάχνουμε τον κιμά
- Σε ένα μούλτι αλέθουμε το καρότο, το σέλινο, την πιπεριά, το πράσο και το σκόρδο. (εάν θέλουμε απλά ψιλοκκόβουμε ολα τα λαχανικά σε κυβάκια)
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον κιμά, το τοματάκι και το μίγμα με τα λαχανικά που αλέσαμε στο μούλτι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να ξεχωρίσει καλά ο κιμάς στο τηγάνι. Όταν σκουρίνει καλά το χρώμα του είναι έτοιμος, τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
- Δύο κανόνες βασικοί και θα σας πετύχει με την πρώτη:1) Πρέπει να είστε απο πάνω απο την κατσαρόλα σας συνέχεια και 2) Όλα τα υλικά σας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου άρα βγάλτε τα απο το ψυγείο νωρίς.
- Ξεκινώντας τοποθετούμε ενα σκεύος σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Λίγο πρίν λιώσει τελείως(για να μην καεί) προσθέτουμε το αλεύρι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αβγοδάρτη. Θα πρέπει το μίγμα μας να πάρει την υφή σαν αυτή ενος σφιχτού πουρέ.
- Αμέσως ρίχνουμε το γάλα μας σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να ενσωματωθεί όλο.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να πήξει η κρέμα μας.
- Τέλος, ανακατεύοντας γρήγορα προσθέτουμε τα αβγά ώσπου να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Συναρμολόγηση
- Ξέρετε ντε, κάτω τα μακαρόνια, απο πάνω άπλωμα καλά ο κιμάς και πάνω πάνω η μπεσαμέλ η τέλεια! (κρατήστε λίγη μπεσαμέλ να την φάτε σε ένα μπόλ... είναι η απόλαυση-επιβράβευση της μερακλούς! χαχα