Αυτή την συνταγή την απέκτησα απο μία μικρή Ιταλική αλευροβιομηχανία που συνεργαζόμουν παλαιότερα εισάγοντας Ιταλικά τρόφιμα και κατ’ επέκταση άλευρα τύπου «00» που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί ως επί το πλείστον στα ζυμάρια τους για πίτσα.  Είναι η αγαπημένη μου συνταγή ζυμαριού πίτσας. Βγαίνει λεπτή και υπερβολικά νόστιμη. Δοκιμάστε την  και σίγουρα θα φουσκώσετε απο περηφάνια απο τα συγχαρητήρια που θα σας δίνουν οι φίλοι. Απλά, μοναδική.

Υλικά

  • 600γρ Αλεύρι τύπου «00» (είναι  σκληρό αλεύρι) + έξτρα για το ζύμωμα

  • 325γρ νερό (65% ενυδάτωση)

  • 10γρ αλάτι

  • 3γρ ξηρή μαγιά

Σας δίνω τα υλικά σε γραμμάρια(ακόμη και το νερό). Είναι μία γρήγορη και ευκολη μεθοδος για να πετύχετε την ακριβή ενυδάτωση στη ζύμη σας. Προσωπικά στις ζύμες δεν μετράω, (στο σπιτι μου όταν μαγειρεύω αλλες φορες προσθετω νερό και αλλες αλεύρι ωσπου να πετύχω την σωστη μου σύσταση) αλλά σε ζύμες για ψωμιά και για πίτσα η ακρίβεια στις μετρήσεις σας ειναι πολυ σημαντική. Χρησιμοποιήστε μία ζυγαριά κουζίνας.

Πως το φτιαχνουμε

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη σε ενα μίξερ (με γάντζο) ή ζυμώνουμε με το χέρι. έχω δοκιμάσει και τις δύο μεθόδους με επιτυχία… στην μέθοδο με το χέρι πάντως, πρέπει «να ξερεις να βάζεις χέρι», μην κουραστείτε και το παρατήσετε… χαχα 🙂
  2. Εάν χρησιμοποιήσετε μίξερ ξεκινήστε αργά για δυο λεπτα, γρηγορότερα για τα επόμενα 5 λεπτα και ξανα αργά για άλλα τελέυταια δυο λεπτα.
  3. Σκεπάστε το ζυμάρι σας και αφήστε το να ξεκουραστει για 1μιση με 2 ώρες, ή ωσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος… Αφου φουσκώσει ζυμώστε αλλη μια φορα με τον καρπό του χεριού σας για λίγα λεπτα για να φύγει ο αέρας απο την ζυμη. Σε αυτό το σταδιο δείτε εαν κολλαει το ζυμάρι σας προσθεστε αλεύρι ώσπου να μην σας κολλάει υπερβολικά στο χέρι. Φτιάξτε μια μεγάλη μπάλα και μετά χωρίστε την σε τρία ίσα κομμάτια των 275γρ (ζυγίστε τα).
  4. ΄Ηρθε η ώρα να φτιάξουμε τα τελικά μπαλάκια της πίτσας μας. Σχηματίστε με απαλές κινήσεις τρια μπαλάκια απο τα τρία ισομερή κομμάτια ζύμης μας, πασπαλίστε με αλέυρι(για να μην ξεραθούν απο πάνω), σκεπάστε τα με μια ζεστή νωπή πετσέτα ή μεμβράνη φαγητού  και «παλιά μας τέχνη κόσκινο»: τα αφήνουμε να ξεκουραστουν ΞΑΝΑ.   -Το μυστικό για την τέλεια ζύμη μας ειναι να ξεκουράζεται αρκετά!-  Η επιφάνεια των ζυμαριών μας μας σε αυτο το στάδιο θα πρεπει να ειναι απαλή και μεταξένια στην αφή
  5. Αφήστε τα να ξεκουραστουν αυτην την φορα για μία ωρα ωστε να γίνουν μαλακά και ελαστικά και να μπορούν εύκολα να πλαστούν σε βάση για πίστα λεπτής κρούστας. Αυτή ειναι η «βέρα» Ναπολιτάνα πίτσα.

Εαν δεν πλάσετε αμεσως τα ζυμάρια σας μετά την τελευταία ωρα που θα περάσει, βάλτε τα στο ψυγείο ώσπου να ειστε έτοιμοι.

Σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω συνταγή για την πανεύκολη βασική κόκκινη σάλτσα πίτσας, και κάνα δύο ιδέες για συνδιασμούς υλικών.

Ώρα να εντυπωσιάσετε! φιλιά!