Γρήγορο και νόστιμο ψωμί για τις μέρες που έκλεισε ο φούρνος και δεν πρόλαβες, ή αυτες τις κυριακές που δεν έχεις και πολύ χρόνο απο τις εξόδους και τις βόλτες αλλά θελέις και το φρέσκο σου ψωμάκι να μοσχομυρίσει το σπίτι οταν γυρίσεις…
Ναι λοιπόν, φτιάξε αυτό το ψωμί που κάνουν οι Βρετανοί και το ονομάζουν soda bread, δηλαδή ψωμί σόδας. Φουσκώνει αρκετά στο ψήσιμο αλλα δεν αφρατεύει όπως τα ψωμιά που ξέρουμε, ίσως έλεγα πως είναι κοντά στα γερμανικά ψωμιά που ειναι συμπαγή μέσα, αλλα με την διαφορά πως φτιάχνει υπέροχη κρούστα!
Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε ψωμιά πάντως, φτιάξτε το, είναι γρήγορο, το βγάζετε απο τον φούρνο σε μία ωρα και νόστιμο! Α, και αν σας περισέψει και δεύτερη μέρα θα σας δώσω συνταγή για το πώς να το κάνετε υπέροχα παξιμάδια για τις σούπες σας!!
Ψωμί της Τεμπέλας (Soda Bread)
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ αλεύρι ολικής
- 1 κ.σ. σόδα σκόνη φαγητού
- 1 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 200 ml ξινόγαλο (ή κιαλλο γιαούρτι)
- 20-50 γρ νερό
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας ώσπου να έχουμε ένα αρκετά κολλώδες ζυμάρι που όμως θα ξεκολάει απο τα χέρια.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC στον αέρα και στην κάτω αντίσταση.
- Σχηματίζουμε με το ζυμάρι μας ή ενα καρβέλι ψωμί ή 4-5 μικρά ψωμάκια. Τα αλευρώνουμε και τα χαράζουμε στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι οπως έκανα κι εγω στην φωτογραφία, ετσι θα σας κανουν ωραία κρούστα.
Μικρά Μυστικά
Εάν φτιάξετε πολλά ψωμάκια και τα αφήσετε με απόσταση στο ταψάκι σας θα σας ψηθούνε γρήγορα (15-20 λεπτά) Εάν κάνετε ένα μεγάλο καρβέλι θα πρεπει να προσέξετε τον χρόνο ψησίματος ο οποίος θα είναι γύρω στην μία ώρα. Όταν απο πάνω πιάσει μια καλή κρούστα δοκιμάστε τα μέσα με το κόλπο με την οδοντογλυφίδα που κάνουμε και στα κέικ: εάν βγαίνει καθαρή απο το ζυμάρι σας, το ψωμί είναι έτοιμο. Καλό θα ήταν να λαδώσετε το ταψί σας πρίν τα ψήσετε.