Λαγάνα Παραδοσιακή

15

Μία Παραδοσιακή συνταγή για Λαγάνες. Χρησιμοποιώ σκληρό αλεύρι και λίγο καλαμποκάλευρο για το δέσιμο στο τέλος. Η φρέσκια μαγιά δίνει φανταστικό άρωμα στην ζύμη μας και μία μικρή “μαμουνιά” που τις κανει ακομη πιο νόστιμες ειναι να ρίξουμε λίγο σουσάμι μέσα στην ζύμη. Υπέροχες.  Ας πω κι εγω το κλισέ αυτων των ημερών: Φτιάξτε τες κάθε μέρα, ειναι εύκολες φθηνές και νόστιμες!

Αυτην τη συνταγή μπορούν να την φτιάξουν μέχρι και φοιτητές με φουρνάκι. Είναι πολυ εύκολη και πιστέψτε με πετυχαίνει πάντα και εντυπωσιάζει.

Θα χρειστείτε: μίξερ με γάντζο ή γερά μπράτσα για ζύμωμα 🙂 ,  έναν πλάστη ή το ρολό της μεμβράνης του φαγητού που εχετε στο ντουλάπι. Προετοιμασία 55′ (θα ΠΡΕΠΕΙ να περιμένετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη σας δύο φορές), Ψήσιμο 10-15′  Η συνταγή βγαζει 4 λεπτές τραγανές λαγάνες.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 100γρ καλαμποκάλευρο
  • 700ml νερό χλιαρό
  • 2 κυβάκια φρέσκια μαγιά (25γρ+25γρ) ή  3 σακουλάκια μαγιά ξερή
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άσπρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι για μέσα στην ζύμη, και μπόλικο για πασπάλισμα

Πώς τις φτιάχνουμε

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί. Εάν χρησιμοποιείτε μίξερ κάντε στο στον κάδο του μιξερ σας κατευθείαν.
  2. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά μας (δλδ. έχει αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια του νερού) ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, τα 100γρ καλαμποκάλευρο, τις 2 κουταλιές σούπας σουσάμι,  το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μεσαία προς μεγάλη (έαν το κάνουμε με τα χέρια ξεκινάμε την διαδικάσία σε μία μικρή λεκάνη και κάνουμε καλό ζυμωμα).
  3. Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα αλλο μπολ το οποιο το πασπαλίσαμε με λάδι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι περίπου 20′-30′ σε ζεστό σημείο ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πλάθουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο καλαμποκάλευρου τις  λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε στα ταψιά σας που θα τις ψήσετε
  5. Λαδώνουμε τα ταψιά μας ρίχνουμε σουσάμι στο λάδι(ώστε να εχουν και απο κατω σουσάμι οι λαγάνες μας) και μεταφέρουμε τις λαγάνες μας στα ταψιά.
  6. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο απο πάνω και μπόλικο σουσάμι και τις ξανα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανα οι λαγάνες μας.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
  8. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας για να πάρουν τα βαθουλώματα  της λαγάνας και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Όταν πάρουν το όμορφο κοκκινωπό χρώμα που θέλουμε, ειναι έτοιμες! Βούρ στον χαλβά!

ΤΡΑΓΑΝΗ ή Αφράτη και μαλακή;

 

Για μοναδικά τραγανές λαγάνες:

 
  • ΠΡΙΝ τις βάλουμε για ψήσιμο τρυπάμε με  ένα πιρούνι μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Έτσι θα πιάσει κόρα και θα γίνει τραγανή εξωτερικά.
  • Αν θέλουμε έξτρα τραγανές λαγάνες, πρέπει  στα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό. Να έχετε έτοιμο ένα ψεκαστήρι με καθαρό νερό
  • Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 1- 1,5 εκατοστό δλδ λεπτές!

Για μαλακή λαγάνα

 
  • Ακολουθήστε τη συνταγή ακριβώς χωρίς τα παραπάνω βήματα.  Τα βαθουλώματα με τα δάχτυλα είναι αρκετά για να βγει φουσκωτή και αφράτη.
  • Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 2-3 εκατοστό δλδ χοντρή ζύμη
 

Να θυμάστε ότι απολαμβάνουμε την ίδια μέρα τις λαγάνες, εάν μείνουν για πάνω από 10 ώρες σε ανοιχτό περιβάλλον, τραβάνε υγρασία και μαλακώνουν αρκετά.  Εάν όμως σας έχουν μείνει, ξαναβάλτε τες σε δυνατό φούρνο για 5-10 λεπτά για να ξαναγίνουν τραγανές

λαγάνα
λαγάνα
λαγάνα
λαγάνα
λαγάνα
λαγάνα
λαγάνα
3
ΤΕΛΕΙΟ
0
10
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close
Μάνα μου! .
Ξέρω τι Έφαγες Πέρσι το Καλοκαίρι © Copyright 2025. All rights reserved.
Close