Αυτή είναι η αυθεντική Ιταλική συνταγή για Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι.
Απλά φανταστική νοστιμιά. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε διάφορα φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας εάν δεν σας βρίσκονται τα ξερά στο ντουλάπι σας.
Αν και ξέρεις μάνα μου, το κλασικό ντουλάπι της ελληνίδας νοικοκυράς έχει: ντοματάκια κονσέρβα, κύβους λαχανικών, ρύζι για γεμιστά ΚΑΙ αποξηραμένα μανιτάρια. χαχα -πλακίτσα φυσικά-
Οι Ιταλοί όμως ξέρουν τι κάνουν, δοκίμασα την αυθεντική συνταγή ριζότο με τα ξερά μανιτάρια και το άρωμα δεν περιγράφετε.
Μπορείτε να τα βρείτε σχετικά εύκολα σε μπαχαροπωλεία. Aξίζει να πληρώσετε κατι-τις παραπάνω για αυτά, μιάς και το ριζότο αυτό εκτός από τα αποξηραμένα μανιτάρια και την λίγη παρμεζάνα, δεν εχει αλλα ακριβά υλικά.
Υλικά
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι άσπρο μεγάλο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ρύζι Καρολίνα (ή το Ιταλικό Αρμπόριο)
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (διαλυουμε 4 κύβους σε ζεστό νερό)
- 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι μουσκεμένα σε 100ml ζεστό νερό
- 200 γρ. μανιτάρια ασπρα φρέσκα
- 100 ml. λευκό κρασί
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. τριμμένη Παρμεζάνα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Προετοιμασία:
- Βάζουμε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τα σκεπάζει και διαλύουμε τους κύβους λαχανικών σε μία κανάτα με 2 λίτρα ζεστό νερό για να φτιάξουμε τον ζωμό. Καλό θα είναι να έχουμε και τα υπολοιπα υλικά μετρημένα και έτοιμα στον πάγκο μας.
Διαδικασία:
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια ένταση
- Αφού μαραθεί το κρεμμύδι, ανεβάζουμε την φωτιά στο τέρμα και προσθέτουμε το ρύζι να το σοτάρουμε κι αυτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό σε πάρα πολλές δόσεις ώσπου σταδιακά να το απορροφήσει όλο το ρύζι και να αρχίσει να χυλώνει.
- Μόλις τελειώσουμε με τον ζωμό και το ρύζι μας κοχλάζει προσθέτουμε και το κρασί, τα λευκά μανιτάρια και τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το νερό τους.
- Μετά απο λίγα λεπτά δοκιμάζουμε ενα κοκκο ρυζιού να δούμε πως έχει γίνει. εάν ειναι πολύ σκληρός ακόμα και δεν έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε ώσπου να μαγειρευτεί το ριζότο μας.
- Όταν κλείσουμε την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πάρει κρεμμώδες υφή.
- Σερβίρουμε τρίβοντας λιγο πιπέρι και στολίζοντας με ντοματάκια. Μπορούμε εάν θέλουμε να κάνουμε “εφέ”, να το βάλουμε σε ατομικά μπολ να το πατήσουμε με ένα κουτάλι και αναποδογυρίζοντάς το στο πιάτο να σχηματίσουμε “βουναλάκια κυκλικά” όπως έκανα εγω στην φωτογραφία. Το στόλισα με τσίλι στρινγκς και τοματάκια βελανίδι σε φετούλες. Προσοχή: σερβίρουμε αμέσως μόλις ετοιμαστεί, δεν είναι φαγητό το οποίο φτιάχνετε απο πρίν για να το σερβίρουμε αρκετές ώρες μετά.