Ετοίμασα χτες ένα μοναδικό γλυκό για να παίξω με το καινούριο μου μίξερ. Το ονόμασα #kavlova. Νομίζω της αξίζει αυτη η “ελαφρώς” σέξυ ονομασία. 🍰🎂 Η συνταγή είναι μία παραλλαγή της παραδοσιακής Πάβλοβα, στην οποία αρωματίζω την σαντιγί με σιρόπι σφενδάμου και αντί για τα μπανάλ φρούτα πανω, βάζω λιωμένη σοκολάτα την οποία την παντρεύω με λίγο φυστικοβούτυρο για να κόψω λίγο την γλύκα της πάστας αυτής. Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα και ενώνει την γλύκα της μαρέγκας με την αφράτη αρωματισμένη σαντιγί και την σοκολατένια-“φυστικένια” κόλαση. Κάβλοβα όνομα και πράγμα δηλαδή! Με το συμπάθειο… 🙂
Χρειαζόμαστε: λαδόκολλα, μία μαρίζ (πλαστική σπάτουλα). Μίξερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ: Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 1½ ώρα. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ: Προετοιμασία: 15′. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Προετοιμασία: 10΄
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ:
- 200γρ ασπράδι αυγού (περίπου 7 ασπράδια)
- 200γρ ζάχαρη άσπρη
- 200γρ άχνη ζάχαρη
- 4 βανίλιες(φιαλίδια)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ:
- 500ml κρέμα γάλατος 35% λιπαρά
- 250γρ κρέμα τυρί μασκαρπόνε
- 2 βανίλιες(φιαλίδια)
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ:
- 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλατος(ανάλογα την προτίμιση)
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
Πώς την φτιάχνουμε
ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ:
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή/μέτρια ταχύτητα με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και την βανίλια έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε λίγη-λίγη την άχνη κοσκινισμένη ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ (πλαστική σπάτουλα).
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε μια σακούλα κορνέ κόβουμε την ακρη και σχηματίζουμε πάνω σε λαδόκολλα φωλιές μαρέγκας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για 1½ ώρα
ΜΥΣΤΙΚΟ | Εάν δεν έχετε σακούλα κορνέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σακούλα ψυγείου για σάντουιτς ή πιο απλά να σχηματίσετε βουναλάκια με ενα κουτάλι κάνοντας μια τρύπα στην μεση για να μπει η σαντιγί μας όταν ψηθουν οι μαρέγκες.
ΠΡΟΣΟΧΗ | 1. Δεν αυξάνουμε τη θερμοκρασία για να μη βγουν κίτρινοι οι μπεζέδες. 2. ΔΕΝ βιαζόμαστε και τους αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο σταδιακά για να μην κάνουν ρωγμές.
ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ:
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή/μέτρια ταχύτητα με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με το τυρί κρέμα, τις βανίλιες και το σιρόπι σφενδάμου ώσπου να πήξει η σαντιγί μας.
ΜΥΣΤΙΚΑ |Το σιρόπι σφενδάμου δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στην σαντιγί μας που μας θυμίζει λίγο το άρωμα του καφέ. Προσωπικά μου αρεσει πολυ για την γλύκα του αλλα και την ξεχωριστή του γεύση. Μπορείτε νααντικαταστήσετε το σιρόπι σφενδάμου με ότι σιρόπι θέλετε ή να το αφαιρέσετε τελέιως προσθέτοντας 100γρ ζάχαρη λευκή.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ:
Εάν έχετε φουρνάκι μικροκυμάτων θα κανετε την ζωή σας ευκολη:
- Βάζουμε σε μία κούπα την σοκολάτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια μαζι με το βούτυρο
- Το ζεσταίνουμε στο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Βγάζουμε, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε ωσπου να λιώσει καλα η σοκολάτα μας.
- Αφου λιώσουμε την σοκολάτα προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Εάν δεν εχετε φουρνάκι μικροκυμάτων θα λιώσετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί
Το μπεν-μαρί είναι ο πιο σωστός τρόπος να λιώνεις πρώτες ύλες, όπως η σοκολάτα, χωρίς να κινδυνεύει να “κόψει” η συσταση τους.
- Σε μία κατσαρόλα που βράζει τοποθετούμε από πάνω ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ με την σοκολάτα και το βούτυρο. Προσοχή να μην ακουμπάει το νερό στο μπόλ με τα υλικά.
- Ανακατεύουμε αφήνοντας τους ατμούς να κάνουν την δουλειά.
- Λίγο πρίν λιώσει τελείως η σοκολάτα βγάζουμε και ανακατευουμε καλά εκτος φωτιάς για να τελειώσουμε το λιώσιμο.
- βάζουμε το φυστικοβούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά
ΣΤΗΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟΥ:
Βάζουμε μια φωλιά μαρέγκας σε ενα πιάτο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε με σαντιγί και περιχύνουμε με την σοκολάτα μας. Όταν η σοκολάτα ειναι ακόμη χλιαρή ειναι ρευστή και κυλάει στο γλυκό μας ενώ όταν μεινει μία μέρα σφίγγει. Είτε έτσι είτε αλλιώς το γλυκό μας ειναι θεϊκό. Στολίζουμε με ενα κομμάτι γεμιστή σοκολάτα εμπορίου εαν θελουμε(ταιριάζει απολυτα το βυσσινο και η φράουλα) και σερβίρουμε.
Απο πάνω σας δείχνω δύο φωτογραφίες. Μία φωτογραφία με την σοκολάτα την επόμενη μερα όταν εχει σφίξει (ναί, τσάκισα μία κάβλοβα για πρωινό μαζί με τον καφέ.. χαχα)… και μία όταν ειναι ρευστή και την σερβίρουμε την ίδια ημέρα.
Καλή απόλαυση!