Μελομακάρονα Χωρίς Ζάχαρη

34

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ψέμα!

Εντάξει, ΚΑΤΣΕ μη φεύγεις! Ο τίτλος της συνταγής μου αυτής δεν είναι τελείως ψέμα, αλλά ούτε και τελείως αλήθεια. Η συνταγή αυτή ΔΕΝ έχει λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

american horror story lies GIF

Αλλά έχει ζάχαρη καρύδας. Η οποία δεν έχει λιγότερες θερμίδες από την κανονική, και ναι οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τα οφέλη της σε σύγκριση με τη λευκή είναι ελάχιστα.

Αλλά έχει αυτην την εξαιρετική γεύση “καραμέλας” που μοιάζει με μελάσα. Την αγάπησα τελείως!

Εντάξει θα μου πεις γιατί να τα κάνω με αυτήν την συνταγή και όχι με κανονική ζάχαρη εάν δε γλιτώσω τις θερμίδες; Θα σου απαντήσω αμέσως με μερικά σπασικλο-στοιχεία παρακάτω.

Διατροφικά στοιχεία για σπασίκλες

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα εναλλακτικό γλυκαντικό χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη (35-54 ανάλογα την επεξεργασία). Παράγεται από το νέκταρ του άνθους του κοκοφοίνικα. Αποτελείται από 75% σακχαρόζη, έτσι ώστε να απορροφάται πολύ πιο αργά. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας έχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο, και πάνω από 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Περιέχει ινοσιτόλη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, συστατικό των φωσφολιπιδίων στον εγκέφαλο, του σκελετού, της καρδιάς και των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών. Το νέκταρ των ανθών της καρύδας από το οποίο προέρχεται η ζάχαρη περιέχει 16 αμινοξέα. 

Fat Friends GIF

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο instagram! @kserotiefages

Συνοψίζοντας

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, συμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι σε πολύ μιδαμινές ποσότητες για να θεωρήσουμε πως είναι ευεργετικά στον οργανισμό μας.

Η γεύση λοιπόν είναι κατα βάση το δυνατό χαρτί αυτής της συνταγής μου!

Ένωσα την κλασσική παραδοσιακή συνταγή για τα τραγανά απ’ έξω αλλά ζουμερά μέσα μελομακάρονα, με την καραμελένια γεύση της ζάχαρης καρύδας. Προσθεσα λίγο σιρόπι αγαύης για το μέλωμα και ορίστε!

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή σε μικρή ποσότητα δε σου ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ώστε να παθαίνεις εξάρτηση απο τα γλυκά (Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΛΗ).

Αντιθέτως έχει ίδια γευσή με το κανονικό + bonus: Έχεις και τη επίγευση καραμέλας απο το σιρόπιασμα.

Τα θεωρώ το γευστικό θαύμα των εορτών.

scrooge mcduck GIF

Δές και άλλες γιορτινές συνταγές μου, εδώ:

👉3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 👉 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΑ 👉 ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΔΕΝΤΡΟΥ 👉 ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Μελομακάρονα Χωρίς Ζάχαρη

βγαίνουν περίπου 40 μικρά τεμάχια των 25 γραμαρίων
5 from 4 votes
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιο
Κατηγορία: γλυκό
Κουζίνα: γιορτινή, Ελληνική, παραδοσιακή
Keyword: γιορτινό, γλυκό, χριστούγεννα, χωρίς ζάχαρη
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 minutes
Συνολικός Χρόνος: 50 minutes
Μερίδες : 48 τεμάχια
Θερμίδες / μερίδα: 113kcal

Υλικά

Για τα Μελομακάρονα

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
  • 30 γρ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (θα πάρουν υπέροχο άρωμα) ή μέλι
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του

Για το Σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • ½ πορτοκάλι κομμένο φέτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 50 γρ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (θα πάρουν υπέροχο άρωμα) ή μέλι ή 50γρ ακόμη ζάχαρη καρύδας

Για τη Διακόσμηση & Μέλωμα

  • 250 γρ. καρύδια τριμμένα στο μούλτι για το σερβίρισμα
  • σιρόπι αγαύης (ή μέλι) για το μέλωμα

Οδηγίες

Σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη καρύδας, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το το σιρόπι αγαύης και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
    Προσοχή: λογω της ζάχαρης καρύδας, το σιρόπι θα είναι σκουρόχρωμο και θα φουσκώσει κατα το βρασμό. Έχετε το νού σας μη ξεχυλίσει.

Μελομακάρονα

  • Σ’ ένα βαθύ σκεύος προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα(ζύμωμα) για να μη σφίξει και πετάξει το λάδι
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα 25 ή 35 γραμμάρια το καθένα. Για να καταλάβετε το μέγεθος δείτε τα δίπλα στο χέρι μου.
    Μετρημένα 25γρ ζύμης ανά μελομακάρονο η συνταγή βγάζει 48 κομμάτια. Μη σας φανούν μικρά, φουσκώνουν στον φούρνο. Για μένα είναι το ιδανικό μέγεθος.
  • Κάνουμε σχέδια με ενα πιρούνι. (βοηθούν και στην απορρόφηση του σιροπιού)
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα στις άκρες
  • Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Διακόσμηση & Μέλωμα

  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο σιρόπι αγαύης και τριμμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία

Μικρά Μυστικά

  • Μην ζυμώσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί «κοδράρει» δηλαδή γίνεται ινώδες.
  • Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.
  • Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.
  • Η ζάχαρη καρύδας κάνει το σιρόπι σκουρόχρωμο και θα φουσκώσει κατα το βρασμό. Έχετε το νού σας μη ξεχυλίσει.
Το μίγμα φαίνεται λίγο “τριφτό” όταν ανακατευθούν όλα τα υλικά, όπως στις φωτογραφίες παρακάτω αλλά στο χέρι σας θα πρέπει να δένει καλά και να σχηματίζει το μελομακάρονο χωρίς να σπάει. 
 

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1τεμάχιο απο τα 48 | Θερμίδες: 113kcal | Υδατάνθρακες: 12γρ. | Πρωτεΐνη: 2γρ. | Λιπαρά: 6γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 1γρ. | Πολυακόρεστα Λιπαρά: 2g | Μονοακόρεστα Λιπαρά: 4g | Trans Λιπαρά: 1γρ. | Αλάτι: 6mg | Κάλιο: 25mg | Φυτικές Ίνες: 1γρ. | Σάκχαρα: 1γρ. | Vitamin A: 10IU | Vitamin C: 2mg | Ασβέστιο: 4mg | Σίδηρος: 1mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
3
ΤΕΛΕΙΟ
2
7
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes

Join the Conversation

  1. Η ζύμη είναι φυσιολογικό να βγαίνει τόσο τριφτη;;

    1. Καλησπέρα Δήμητρα! Ναι, η ζύμη είναι φυσιολογικό να βγαίνει λίγο τριφτή όταν ανακατευθούν όλα τα υλικά αλλά στο χέρι όταν πλάθεις ένα μελομακάρονο πρέπει να κρατάει σωστά. Πρόσθεσα φωτογραφίες από την παρτίδα που έφτιαξα πάλι φέτος ώστε να σε βοηθήσω να καταλάβεις την υφή! Θα τις βρεις κάτω από τη συνταγή στα “μικρά μυστικά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία




Close
Μάνα μου! .
Ξέρω τι Έφαγες Πέρσι το Καλοκαίρι © Copyright 2025. All rights reserved.
Close