30γρ.σιρόπι αγαύηςή σιρόπι σφενδάμου (θα πάρουν υπέροχο άρωμα) ή μέλι
¼κ.γ.μαγειρική σόδα
2 ½κ.γ.κανέλα
½κ.γ.γαρίφαλο
1πορτοκάλι το ξύσμα του
Για το Σιρόπι
250γρ.νερό
300γρ.ζάχαρη καρύδας
½πορτοκάλι κομμένο φέτες
1ξυλάκι κανέλας
50γρ.σιρόπι αγαύηςή σιρόπι σφενδάμου (θα πάρουν υπέροχο άρωμα) ή μέλι ή 50γρ ακόμη ζάχαρη καρύδας
Για τη Διακόσμηση & Μέλωμα
250γρ.καρύδια τριμμένα στο μούλτι για το σερβίρισμα
σιρόπι αγαύης(ή μέλι) για το μέλωμα
Οδηγίες
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη καρύδας, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το το σιρόπι αγαύης και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.Προσοχή: λογω της ζάχαρης καρύδας, το σιρόπι θα είναι σκουρόχρωμο και θα φουσκώσει κατα το βρασμό. Έχετε το νού σας μη ξεχυλίσει.
Μελομακάρονα
Σ’ ένα βαθύ σκεύος προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα(ζύμωμα) για να μη σφίξει και πετάξει το λάδι
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα 25 ή 35 γραμμάρια το καθένα. Για να καταλάβετε το μέγεθος δείτε τα δίπλα στο χέρι μου. Μετρημένα 25γρ ζύμης ανά μελομακάρονο η συνταγή βγάζει 48 κομμάτια. Μη σας φανούν μικρά, φουσκώνουν στον φούρνο. Για μένα είναι το ιδανικό μέγεθος.
Κάνουμε σχέδια με ενα πιρούνι. (βοηθούν και στην απορρόφηση του σιροπιού)
Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα στις άκρες
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Διακόσμηση & Μέλωμα
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο σιρόπι αγαύης και τριμμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία
Μικρά Μυστικά
Μην ζυμώσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί «κοδράρει» δηλαδή γίνεται ινώδες.
Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.
Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.
Η ζάχαρη καρύδας κάνει το σιρόπι σκουρόχρωμο και θα φουσκώσει κατα το βρασμό. Έχετε το νού σας μη ξεχυλίσει.
Το μίγμα φαίνεται λίγο "τριφτό" όταν ανακατευθούν όλα τα υλικά, όπως στις φωτογραφίες παρακάτω αλλά στο χέρι σας θα πρέπει να δένει καλά και να σχηματίζει το μελομακάρονο χωρίς να σπάει.