Η νοστιμότερη συνταγή που έχω δοκιμάσει εδώ και καιρό.
Χωρίς υπερβολές, αυτά τα ψωμάκια ατμού γεμιστά με χοιρινό κιμά είναι υπέροχα! Ζουμερά μέσα και από έξω λευκά και αφράτα(ναι, δεν είναι ωμά στη φωτογραφία, τα έχω ψήσει!)
Θα μου πείτε τώρα: “μα, ατμού; τι νοστιμιά να έχει οτιδήποτε στον ατμό;” Έτσι έλεγα κι εγώ σαν σωστός τροφαντός Έλληνας μάγειρας που έχει μάθει στα φουρνιστά τα Ελληνικά και τις παραδοσιακές λιχουδιές της Ευρώπης. Αλλά τα λιμπίστηκα που λέτε, βλέποντας αρκετά βίντεο στο γιουτιούμπ από Κινέζους και Κινέζες που τα εκθείαζαν και “μμμ αυτά” και “μμμ εκείνα”.
Ε, ξέρετε δε θέλω και πολύ να πειστώ, λίγο να μουγκανίσει ο άλλος με κάτι καινούριο που τρώει, το θέλω κι εγώ αμέσως. Τι να κάνω, τα έφτιαξα… Και δεν έχασα καθόλου! Λίγο στην τεχνική κλεισίματος της ζύμης θέλει εξάσκηση αλλά μπορεί κανείς να τα φτιάξει και σε απλά μπαλάκια.
Πάρτε τη συνταγή λοιπόν που μετέφρασα, βάλτε φυσικά να παίζει το άσμα που σας προτείνω και φτιάξτε την! Θα μουγκανίζετε και εσείς! Είναι μοναδικά!
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Baozi Buns 包子 (Κινέζικα ψωμάκια γεμιστά)
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 270 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξερή μαγιά (5γρ)
Για τη γέμιση
- 350 γρ κιμά χοιρινό (με λιπάκι)
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο (η συνταγή έλεγε σησαμέλαιο. Για λόγους οικονομίας και ευκολίας το άλλαξα)
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. τζίν ή βότκα ή ρούμι (η συνταγή έλεγε shaoxing wine, είναι ένα Κινέζικο κρασί απο ρύζι. Για λόγους οικονομίας και ευκολίας το άλλαξα)
- 1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκκομένο
- 2 μανιτάρια
- 1 κ.γ τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 κ.γ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
- 1 κ.γ Worcestershire sauce (η συνταγή έλεγε oyster sauce. Για λόγους ευκολίας το άλλαξα)
- 5 σταγόνες σάλτσα σόγιας
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. ζάχαρη
- 1 πρέζα λευκό πιπέρι
- 100 γρ. νερό
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Ανακατεύουμε την μαγιά με το χιαρό νερό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (10 λεπτά). Θα αφρίσει όπως στην φωτογραφία.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε καλά για 5-6 λεπτά
- Θα πρέπει να έχουμε μία σχετικά σκληρή αλλά ομοιόμορφη ζύμη όπως στην φωτογραφία. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1-2 ώρες.
Για τη Γέμιση με τον Κιμά
- Ψιλοκόβουμε καλά όλα μας τα λαχανικά (-καλά λεω!! δές πως το έκανα εγω κάτω. Μην εισαι τεμπέλα! χαχα) Τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι και το τζίντζερ.
- Βάζουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά και σταδιακά προσθέτουμε 100 γρ νερό ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να απορροφηθεί.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια.
- Τα ανοίγουμε σε κύκλους με εναν πλάστη ή πιέζοντας τα με την παλάμη μας.
- Βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά γέμισης και το κλείνουμε καλά κάνοντάς το πουγκάκι ή μπαλάκι.
Μαγείρεμα
- Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ακόμα μία φορά για 10-15 λεπτά και τα ατμίζουμε στον ατμομάγειρα για 15 λεπτά. (ή στο ειδικό σκεύος μπαμπού που χρησιμοποιούν στην κίνα πάνω απο μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.)