Συνταγή αποκάλυψη. Έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές για κεφτέδες. Και νησιώτικες και χωριάτικες και, και, και…
Κατέληξα εδώ. Αυτοί οι κεφτέδες είναι απλοί καθημερινοί, μυρωδάτοι. Και το Νο1 για εμένα: ΑΦΡΑΤΟΙ ΜΑΝΑ ΜΟΥ.
Δέν θελεις ο κεφτές να είναι μπριζόλα να τον μασάς 10 ώρες, τον θέλεις βελούδινο σύννεφο. Να χάνεται μόλις ακουμπά τον ουρανίσκο σου και να σε μαγεύει με τα αρώματά του!
Πώς τα λέω ο Πουσ*ης ε; Μου τρέξαν τα σάλια!
Δε θα σου πώ άλλα. Αυτή τη συνταγή θα την κρατήσεις γιατί αυτός ειναι ο σωστός ο κεφτές της γιαγιάς.
Και για μπόνους “υγείας” δές εδω: Σου την κάνω με νόστιμα λαχανικά για να μη λες οτι δεν στηρίζω την υγιεινή διατροφή! (Σταμάτα, κλεβουμε λίγο έχει και πατατούλα μεσα μανα μου… χαχα)
Κεφτέδες Αφράτοι Φούρνου με Λαχανικά
Υλικά
Για τα λαχανικά
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι
- 2 πατάτες
- 400 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβα για ευκολία
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. κάρυ (προαιρετικά)
- αλάτι & πιπέρι
- νερό
Για τους κεφτέδες
- 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος με λιπάκι
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 ντομάτες τριμμένες μέτριες
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κ.σ. ξίδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.σ. ρίγανη
- 1 ½ κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες
Για τα λαχανικά
- Κόβουμε τα λαχανικά μας σε ροδέλες πάχους περίπου οσο το δαχτυλό μας.
- Κατευθείαν στο ταψί μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον τοματοπολτό, την ρίγανη και το κάρυ, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ⅓ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αυτή ειναι η σάλτσα για τα λαχανικά μας.
- Προσθέτουμε όρθια τα λαχανικά σε ροδέλες στο ταψί με την σάλτσα. Γεμίζουμε με νερό ώστε σχεδον να σκεπάστούν τα λαχανικά. Θα πρεπει να αφήσουμε να προεξέχουν ενα δαχτυλο απο το νερό.
- Ψήνουμε στους 190οC για 50 ώρα στον αέρα, έχοντάς το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Για τους κεφτέδες
- Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε ένα μούλτι και τα προσθέτουμε μέσα στον κιμά με όλα τα υγρά τους.
- Στραγγίζουμε το μπαγιάτικο ψωμί, το τρίβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον δυόσμο, απο ½ κ.σ. αλάτι και πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Πρέπει να έχουμε υφή ενος μαλακού αφράτου κεφτέ που κρατάει το σχήμα του.
- Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα προσθέτουμε λίγο νερό. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί ακόμα ή φρυγανιά τριμμένη.
- Τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο ώσπου να ψηθούν τα λαχανικά μας.
- Αφού περάσει μια ώρα και μαλακώσουν τα λαχανικά, βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο πλάθουμε τους κεφτέδες και τους ακουμπάμε απο πάνω απο τα λαχανικά. δεν φοβόμαστε εαν ακουμπανε μεταξύ τους, δε θα κολλήσουν.
- Ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο.
Μικρά Μυστικά
- Κρατάνε στην κατάψυξη. Φυσικά μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα υλικών για τα μπιφτέκια και αφου τα ζυμώσετε και τα πλάσετε, μπορείτε να τα αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για εως 3 μήνες.
- Τα Αφράτα μπιφτέκια είναι ζεστά μπιφτέκια. απο τον φούρνο στο τραπέζι θα απολαυσετε τα καλύτερα μπιφτέκια που φάγατε ποτέ. Όσο κρυώνουν σκληραίνουν.
- Το Ψήσιμο σε Αντιστάσεις θέλει πάντα και περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη θερμοκρασία. Εάν δε ψήσετε σε αέρα δηλαδή θα ανεβάσετε στο τέρμα (200οC) τη θερμοκρασία και θα προσθέσετε άλλα 20 λεπτά στο χρόνο μαγειρέματος.