Φανταστικά σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής άλεσης. Πανεύκολα στην προετοιμασία, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για να σου φουσκώσει το ζυμάρι σου, μάνα μου!
Ψήνεις αμέσως για 20-30΄και απολαμβάνεις τα δικά σου κουλούρια, οικονομικά αλλα και πεντανόστιμα και με περηφάνια!
Θα χρειαστούμε ένα μίξερ με γάντζο για ζύμες για το ζύμωμα (ή δυνατα μπράτσα), αλουμινόχαρτο και μεμβράνη φαγητού, ένα ταψάκι ρηχό, ένα μπόλ, και τα ταψιά που θα ψήσουμε τα κουλούρια μας. Χρόνος αναμονής: 1-2 ώρες(ανάλογα την εποχή), Χρόνος ψησίματος: 20′-30′
Η συνταγή βγάζει 10-12 κουλούρια
Το μυστικό για να τα διατηρήσετε πολλές μέρες είναι μόλις τα ψήσετε και κρυώσουν, να τα βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη. Βγάζετε όσα θέλετε και τα ψήνετε ξανά για 5 λεπτά στον φούρνο σας και είναι τόσο υπέροχα σαν τα ψήσατε μόλις!
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Κουλούρια Ολικής
Φανταστικά σπιτικά κουλούρια θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής αλεσης. Πανεύκολα στην προετοιμασία, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για να σας φουσκώσει το ζυμάρι σου μάνα μου.
Εκτύπωσε τη συνταγόλα
Αποθήκευσε την στο Pinterest
Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιο
Μερίδες : 12 κουλούρια
Θερμίδες / μερίδα: 199kcal
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- μίξερ με γάντζο για ζύμες
- αλλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα
Υλικά
Για την ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι ολικής αλεσης
- 150 γρ. αλεύρι σκληρό πχ. για τσουρέκια
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά 16γρ
- 10 γρ. αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
- 270 γρ. νερό χλιαρό ίσως και λίγο παραπάνω
Για το πασπάλισμα
- σουσάμι
- μαυροσούσαμο
- 500 γρ νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
Οδηγίες
Ζύμη
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να τα διαλύσουμε στο νερό και το αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια). Αυτό το στάδιο το κάνουμε για να δούμε εάν είναι ενεργή η μαγιά μας. Εάν δε δείτε φουσκάλες πετάξτε το μίγμα και χρησιμοποιήστε καινούρια φακελάκια.(Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν έχουμε ξεχασμένα παλιά φακελάκια μαγιά στο ντουλάπι.)
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ελαστική ζύμη που ίσα-ισα θα κολλάει στα χέρια σας αλλά θα ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μίξερ. (μετά το πρώτο λεπτό και αφού έχουν ανακατευθεί τα υλικά, προσθέτουμε και το αλάτι)
- Στον ίδιο κάδο του μίξερ, λαδώνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια της (και από κάτω) και λίγο στα τοιχώματα του κάδου και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντας το με μία μεμβράνη για 1-2 'ώρες (ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της) – η ώρα αναμονής αλλάζει ανάλογα την εποχή και το πόσο ζέστη έχει.
- Σε αυτό το στάδιο αφού εχει φουσκώσει το ζυμάρι μας, ώσπου να πλάσουμε τα κουλούρια προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
Πασπάλισμα
- Ετοιμάζουμε ένα μπόλ με νερό και διαλύουμε την ζάχαρη.
- Ετοιμάζουμε ένα δεύτερο ταψάκι με το σουσάμι.
- Λαδώνουμε λίγο τον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια
- Πλάθουμε τα κουλούρια μας κυκλικά ή μακρόστενα, αλλά προσέχουμε να είναι όλα σχεδόν στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο.
- Βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε για 20'-30' λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μικρά Μυστικά
Το μυστικό για να τα διατηρήσετε πολλές μέρες ειναι μόλις τα ψήσετε και κρυώσουν, να τα βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη. Βγάζετε όσα θέλετε και τα ψήνετε ξανά για 5 λεπτα στον φούρνο σας και ειναι τόσο υπέροχα σαν τα τα ψήσατε μόλις!
Διατροφικές Πληροφορίες
Serving: 1κουλούρι | Θερμίδες: 199kcal | Υδατάνθρακες: 34γρ. | Πρωτεΐνη: 7γρ. | Λιπαρά: 5γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 1γρ. | Αλάτι: 326mg | Κάλιο: 159mg | Φυτικές Ίνες: 4γρ. | Σάκχαρα: 2γρ. | Vitamin A: 4IU | Vitamin C: 1mg | Ασβέστιο: 94mg | Σίδηρος: 2mg
Μοιρασέ το στο Facebook
Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
You already used all votes
Γεια σας! 🙂
Θα ήθελα παρακαλώ να μου προτείνετε τελικά, τί αλεύρι να χρησιμοποιήσω; Σκληρό ή για τσουρέκια; Ρωτάω επειδή στα supermarkets πωλούνται και τα δύο σαν διαφορετικά αλεύρια
Καλημέρα Γεωργία! Για να το κάνω πιο εύκολο, απλά κοίτα πλάγια στο πακέτο στον διατροφικό πίνακα να γράφει πάνω από 11% πρωτεΐνη και θα σου βγουν τέλεια όποια μάρκα/είδος αλεύρου και να επιλέξεις!
Perfect αντί για ζάχαρη μπορώ να βάλω μέλι στο νερό?
Δυστυχώς όχι, το ζαχαρόνερο είναι που τα κάνει τραγανά απέξω κατα το ψήσιμο! Εάν δε σας πειράζουν μαλακά όμως μπορείτε να το αντικαταστήσετε.
Perfect
Με το αλάτι τί γίνεται; Πότε το βάζουμε τελικά;
Δήμητρα καλημέρα! Το αλάτι το βάζουμε αφού έχουν ανακατευθεί τα υλικά για 1 λεπτό στο μίξερ (για να μην κάψει τη μαγιά). Ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση της παράληψης!
Έγιναν καταπληκτικά!
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη!