Και εκεί που καθόμουν και έγραφα τη συνταγή για τα Κινέζικα γεμιστά ψωμάκια στον υπολογιστή μου αραχτός στον καναπέ, μου ήρθε μία λιγούρα για γλυκό σιροπιαστό! Ραβανί σκέφτηκα, και πετάχτηκα από το γραφείο και άνοιξα ντουλάπια και ψυγείο για να δω εάν είχα τα υλικά… ευτυχώς είναι εύκολο. Όσοι έχετε μίξερ θα σας φανεί παιχνιδάκι.
Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε η κυρία Γεωργία από τη Βέροια που έμενε δίπλα μου στη Θεσσαλονίκη όταν ήμουν φοιτητής. “Θα την κρατήσεις” μου είπε “είναι παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή από τον πατέρα μου. Είχαμε μαγαζί στα νιάτα μου και κάνανε ουρές για να φάνε το ραβανί μας”
Έτσι και έκανα, την κράτησα και με αφορμή μια λιγούρα για σιροπιαστό ήρθε ο καιρός να τη μοιραστώ μαζί σας. Τα αρώματα δεν περιγράφονται! Το αφράτο αυτό γλυκό με το αρωματισμένο με λεμόνι σιρόπι απλά υπέροχο! Απλά υποσχεθείτε μου: όταν τη φτιάξετε μοιραστείτε αυτήν την οικογενειακή συνταγή της κυρίας Γεωργίας με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο!
Ραβανί Παραδοσιακό της κυρίας Γεωργίας
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
Για τη ζύμη του ραβανί
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ γάλα φρέσκο
- 4 αβγά Large ή 5 Medium
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3 βανιλίνες φιαλίδια
- 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη
Για το σιρόπι
- 600 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. νερό
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 1 λεμόνι τον χυμό του
Οδηγίες
- Βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν(ασπρίσουν).
- Κλείνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής(μαρίζ) το Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, τη μαστίχα και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί 20×30εκ. και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά (ή ώσπου να πιάσει μια χρυσοκοκκινη κρούστα).
- 15 λεπτά πριν κλέισουμε τον φούρνο και βγάλουμε το γλυκό μας, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά(μετράμε τα λεπτά απο τη στιγμή που ξεκινάει να βράζει το σιρόπι).
- Περιχύνουμε το καυτό ραβανί με το καυτό σιρόπι με τη βοήθεια μίας μεγάλης κουτάλας και αφήνουμε μερικές ώρες να το απορροφήσει τελείως.
Μικρά Μυστικά
Προσοχή στο 2ο βήμα. Πρέπει να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην “ξεφουσκώσει” το μίγμα μας.