Με απόλυτο σεβασμό λοιπόν προς την τοπική παράδοση, σας δίνω αυτούσια τη συνταγή που δε θα μπορούσε να λείπει από έναν μπουφέ halloween. Μια ελληνική "μακάβρια" νότα που θα εντυπωσιάσει και σε στολισμό και σε νοστιμιά.
Μουλιάζουμε το σιτάρι σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ (8-12 ώρες)
Βράζουμε το σιτάρι για μία ώρα ώσπου να σκάσει και να μαλακώσει τελείως.
Αφού βράσει και μαλακώσει τελείως (πρέπει να λιώνει ο καρπός όταν τον συνθλίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας), το ξεπλένουμε και στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά να φύγει τελείως η υγρασία.
Το προηγούμενο στάδιο είναι πολύ συμπαντικό ώστε να μη γίνουν υγρά τα κόλλυβα μας. Ιδανικά εάν έχουμε χρόνο τα τοποθετούμε στο σουρωτήρι σε ένα ταψί μέσα στο ψυγείο να κυκλοφορεί ο αέρας και να στεγνώσουν. Αλλιώς τα στεγνώνουμε πολύ καλά, λιγα-λιγα με μια πετσέτα κουζίνας.
Τρίβουμε στο μούλτι τα στραγάλια ώστε να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιτάρι με την κανέλα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ ή πιατέλα που θα τα σερβίρουμε. Φτιάχνουμε ένα βουναλάκι και το πιέζουμε με τα χέρια/κουτάλι να σταθεροποιηθεί.
Από πάνω ρίχνουμε τα τριμμένο στραγάλια. τα παταμε κι αυτα
Τελειώνουμε με την άχνη ζάχαρη και ξαναπατάμε ώστε να γίνει λείο στην επιφάνεια. Στολίζουμε την επιφάνεια όπως θέλουμε.