150γρ.αγελαδινό βούτυροσε θερμοκρασία δωματίου(sos!! βγαλτο απο το ψυγειο μια ωρα πριν!)
80γρ.ζάχαρη μάυρηπροσοχή όχι καστανή. θέλουμε αυτήν με τις μελάσες
80γρ.ζάχαρη λευκή
2φιαλίδιαβανιλίνη σκόνη
1μεγάλο αβγό
230γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½κ.γ.σόδα σκόνη
¼κ.γ.αλάτι
100γρ.ΙΟΝ Αμυγδάλουη μισή ψιλοκομμένη και η υπόλοιπη σε μεγάλα κομμάτια
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και στρώνουμε με δαδόκολλα δυο ταψιά (μπορείτε να τα ψήσετε και σε δύο δόσεις)
Βάζουμε το βούτυρο, την μαύρη και την άσπρη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι πολύ καλά ώσπου να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ:για να πετύχει αυτό το βήμα πρέπει να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει τελείως. Το καλοκαίρι 40 λεπτά είναι αρκετά αλλα τον χειμώνα ίσως χρειαστεί μέχρι και 2 ώρες(μπορείτε να το βγάλετε απο το προηγούμενο βράδυ. Ενα χειμωνιάτικο κόλπο είναι να ανοίξετε τον φούρνο σας στους 50οC στον αέρα και να αφήσετε το βούτυρο να μαλακώσει εκει για 30-40 λεπτά.
Ρίχνουμε τις βανίλιες και το αβγό, το αλεύρι, την σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την σοκολάτα (και την ψιλοκομμένη και τα μεγάλα κομμάτια) ανακατεύουμε απαλά για να πάνε παντού.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι μεταφέρουμε ίση ποσότητα ζύμης μπισκότου στο ταψί με την λαδόκολλα αφήνωντας αρκετό κενό ενδιάμεσα γιατι τα μπισκότα θα απλώσουν
Ψήνουμε στους 190°C στον αέρα για 10-12 λεπτάΌταν τα μπισκότα μας πάρουν απαλό χρώμα καφετί γυρώ-γυρω και στο κέντρο ειναι ακόμη μαλακά, είναι έτοιμα και τα βγάζουμε. Προσοχή: τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν τελείως. Θα σας φαίνονται άψητα σαν να ειναι πολύ μαλακά αλλα πιστέψτε με θα σφίξουν δε χρειάζεται να τα ψήσετε παραπάνω.