1ltζωμό λαχανικών(ή κοτόπουλο. Εάν έχετε κύβους αραιώστε δύο κύβους σε ένα λίτρο ζεστό νερό και έχετε τον ζωμό έτοιμο)
αλάτι
πιπέρι
κρέμα γάλακτος(για το σερβίρισμα)
μαϊντανό(για το σερβίρισμα)
δαμάσκηνα ξερά(για το σερβίρισμα)
Οδηγίες
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και το καπνιστό μπέικον και τα σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με βούτυρο φρέσκο αγελαδινό. (όσο πιο μικρά τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η σούπα μας)
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κι αυτές σε μικρά κομμάτια, το ζωμό μας, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά μας.
Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά μας η σούπα είναι έτοιμη. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ.
Προσθέτουμε την γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια ή τριμμένη και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην σούπα μας.
Σερβίρουμε τη σούπα, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε στο κέντρο ψιλοκομμένα δαμάσκηνα ξερά και μαϊντανό και γαρνίρουμε με την κρέμα γάλακτος.