500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσειςή μαλακό για μπισκότα
6γλυφιτζούρια κοκοράκι(ή ανάλογη ποσότητα σε καραμέλες που προτιμάτε)
230γρ.βούτυρο αγελαδινό
200γρ.ζάχαρη
¼κ.γ.αλάτι
2αβγάμεγάλα
2φιαλίδιαβανιλίνηή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
Προεργασία
θρυμματίζουμε με προχσοχή τις καραμέλες/γλυφιτζούρια. Χρησιμοποιούμε μια χοντρή σακούλα, τις τοποθετούμε μέσα και τις χτυπάμε με τον πλάστη ή ενα σφυρί.
Ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με ενα μίξερ ώσπου να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ενσωματώνουμε ώσπου να εχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ½ ώρα. πρεπει να κρώσει καλά για να μη διαλύεται όταν την απλώσουμε και την κόψουμε.
Σχέδια
Με ένα πλάστη ανοίγουμε την κρύα ζύμη σε πάχος ενά εκατοστό όσο πιο γρήγορα μπορούμε με λιγότερες κινήσεις (όσο έρχεται η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο δυσκολότερα ειναι να κοπούν όμορφα σχέδια)
Κόβουμε με τα κουπάτ τα μπισκότα, και με δευτερο μικρότερο κουπάτ κόβουμε το μέσα σχέδιο.
Τα τοποθετούμε στο ταψί. Δεν φουσκώνει πολύ η ζύμη αρα μπορούμε να τα βάλουμε και κοντά το ένα με το άλλο, οπως στη φωτογραφία.Γεμίζουμε το εσωτερικό κενό με την σπασμένη καραμέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 6-8 λεπτά. (ή στις αντιστάσεις στους 200°C για 6-8 λεπτά)
Τα μπισκότα είναι έτοιμα μόλις λιώσει η καραμέλα στη μέση και ίσα που αρχίζουν να παίρνουν χρωμα στην άκρη. Ιδανικά τα βγάζουμε όταν δούμε ένα μπισκότο να παίρνει χρώμα για να μας μείνουν τα υπόλοιπα χωρίς καφετιά σημάδια ψησίματος.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πρίν τα σηκώσουμε απο το ταψί.