Ανακατεύουμε το λαδι με το αλεύρι και την ζάχαρη ώσπου να έχουμε ένα τριφτό μίγμα σαν "βρεγμένη άμμο".
Φτιάχνουμε τη γέμιση
Τα 1-2 μήλα τα κοβουμε σε χονδρούς κύβους και τα υπόλοιπα τα τρίβουμε σε ένα τρίφτη ή ενα μούλτι. Θέλουμε να έχει διάφορες υφές η γεμισή μας, έτσι έχουμε και την νοστιμιά αλλά και το κρατσανιστό του μήλου σε κάθε μπουκιά. Προσωπικά δέν καθαρίζω τα μήλα απο την φλούδα, αλλα εσείς κάντε τα όπως τα προτιμάτε.
Πασπαλίζουμε με τον χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά μας, την βανίλια και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σύνθεση
Σε ένα ταψάκι ή τσέρκι 20-25cm, απλώνουμε μία βάση απο τη ζύμη που φτιάξαμε και την πατάμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε ως την άκρη.
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και την απλώνουμε τριφτά σε όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα και την κάτω αντίσταση, σε χαμηλή θέση στον φούρνο μας για 1 σχεδόν ώρα. (Θα δείτε να έχει χρυσίσει η επιφάνεια της μηλόπιτας αρκετά πρίν την βγάλετε απο τον φούρνο.)