150γρ.αγελαδινό βούτυροτο καλό θέλουμε για να μας δώσει γεύση! Επίσης πρεπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακό)
80γρ.ζάχαρη μαύρηπροσοχή όχι καστανή. θέλουμε αυτην με τις μελάσες για εξτρα γευση
80γρ.ζάχαρη λευκή
230γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2φιαλίδια βανίλιας
¼κ.γ.αλάτι
100γρ.κουβερτούρα ψιλοκομμένη με το μαχαίρι
Οδηγίες
Προετοιμασία
Σε ένα ταψί ψήνουμε το αλεύρι για 15 λεπτά στους 180οC και αφού το βγάλουμε απο τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Έχουμε φροντίσει το βούτυρο να μείνει εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες ή όσο χρειάζεται ώστε να είναι πολύ μαλακό.
Πώς το φτιάχνουμε.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά! (ναι αυτό ήταν)
Σερβίρουμε με μία κουτάλα παγωτού σε μπάλες εάν έχουμε παρέα ή το παίρνουμε αγκαλιά μόνοι μας και το τσακίζουμε με ενα κουτάλι της σούπας μπροστά στην τηλεόραση κλαίγοντας. (χαχα)
Μικρά Μυστικά
Εάν θελεις η ζύμη σου να είναι περισσότερο υγρή σαν κεϊκ προσθεσε 50-100γρ γάλα (κανονικό ή αμυγδάλου)
Εάν θέλεις να ψήσεις την ζύμη, μπορείς να προσθέσεις (στις αναλογίες και τα συστατικά που σου έδωσα για τη βασική συνταγή) 1/2 κ.γ. σόδα φαγητού σκόνη και 1/2 κ.γ. baking powder, σχηματίζεις τα μπισκότα και ψήνεις στους 190°C στον αέρα για 8′-12′ ανάλογα το μέγεθος που θα τα κάνεις. Όταν τα βγάλεις θα σου φαίνονται οτι ειναι ακόμα υγρά και μαλακά αλλα μη τρελαθείς... ΠΡΕΠΕΙ να τα αφήσεις να κρυωσουν τελείως και ως δια μαγείας θα σφίξουν και θα γινουν τραγανά απ'εξω και μαστιχωτά μέσα.
Για να κάνεις Vegan/νηστίσιμη την συνταγή αντικαθιστάς το αγελαδινό βούτυρο με μία καλή μάρκα μαργαρίνης με άρωμα βουτύρου.
Για να κάνεις την συνταγή χωρίς γλουτένη, αντικαθιστάς το αλέυρι με ενα αλεύρι χωρίς γλουτένη ομως προσοχή να μην ειναι μίγμα με προσθήκη xanthan gum (ξανθανικό κομμι ή ξανθάνη). Οχι οτι είναι κακό συστατικό απλά μερικές φορες βγάζει αρκετή λιπαρότητα στα μιγματα οταν ανακατευεται χωρις ψησιμο (πχ σε σμουθις που εχω δοκιμάσει). Εάν πάλι θέλεις να τα ψήσεις χωρίς γλουτένη, επέλεξε το ειδικό μίγμα αλευριού που χρησιμοποιείς για μπισκότα και κέικ.