2τομάτεςμεγάλες, σφιχτές (βάλτε παραπάνω εάν είναι μικρες)
60mlελαιόλαδο
1κρεμμύδιμικρό σε λωρίδες
1/2πιπεριά γλυκιά ή καυτερή, ανάλογα τα γούστα
πιπέρι
αλάτι
1κ.γ.ρίγανη
1κ.γ.δυόσμος
Οδηγίες
Προετοιμασία
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά ώσπου απλά να σπάσουμε και να ανακατεψουμε τους κρόκους με τα ασπράδια χωρίς να να γίνουν αφρός. Τα αλατοπιπερώνουμε(2 πρέζες αλάτι -μία πιπέρι) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε λωρίδες και τα κρατάμε στην άκρη
Καθαρίζουμε τις ντομάτες απο τις φλούδες εάν θέλουμε, αλλά ιδανικά, πρεπει να αφαιρέσουμε τα υγρά και τα σπόρια απο μέσα τους για να μη βγούν όλα στο μαγείρεμα.
Μαγείρεμα
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς το λάδι, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
Ρίχνουμε τα λαχανικά μας(πιπεριά, κρεμμύδι), την ρίγανη και τον δυόσμο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, άλλες δύο πρέζες αλάτι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μίγμα των αβγών. Ανακατεύουμε και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Μικρά Μυστικά
Tips για τέλεια στραπατσάδα
Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές.
Αφαιρούμε τα υγρά και τα σπόρια απαραίτητα και ψιλοκοβουμε σε μικρά κομματάκια. Δεν τρίβουμε τις ντομάτες ποτέ γιατί δε θελουμε ζουμιά στην στραπατσάδα μας. Η αποφλοίωση ειναι προαιρετική. Ψήνουμε την ντομάτα στο τηγάνι χωρίς να προθέσουμε άλλα υλικά ή λάδι για να βγάλει τα αρώματά της αλλά και να φύγουν τα πολλά ζουμιά και να μη κολυμπάνε στο τηγάνι μας.
Παρακολουθούμε να μη στεγνώσουν τα αβγά στο τηγάνι. Θα φτάσει η ώρα να τα βγάλουμε όταν είναι ακόμη λίγο υγρά(αλλά όχι ωμά) στην επιφάνεια τους
Πολλοί προσθέτουν τυρί στην στραπατσάδα τους. Προτείνω τυρί φέτα που μπορείτε να την προσθέσετε λίγο πρίν βγάλετε τα αβγά απο το τηγάνι. *Οι θερμίδες που υπολογίζουμε στην αρχή της συνταγής είναι χωρίς το τυρί. Μή τα θελεις και όλα δικά σου μανα μου... :)Στην Θράκη ο καβουρμάς είναι must σε μία σωστή πρόστυχη στραπατσάδα. Ή το λουκάνικο το χωριάτικο βεβαίως-βεβαίως! Φυσικά το προτηγανίζουν το λουκάνικο και το έχουν έτοιμο για να το προσθέσουν στο τηγάνι. Μή πεις δε σου τά 'πα. Δοκίμασέ τα!