2λίτρα σπορέλαιο(ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή σογιέλαιο))
1κ.σ.αλάτι
1κ.γ.πιπέριφρεσκοτριμμένο
1κ.γ.καπνιστή παπρικαπροαιρετικά
Οδηγίες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρησιμοποιώντας ενα καθαρό σφουγγάρι (προσωπικά έχω ενα μονο για μαγειρική) πλένουμε καλά απο τα χώματα τις πατλατες. Τις κόβουμε σε λωρίδες του ενός εκατοστού μαζί με την φλούδα. Πολλά μαγαζιά έχουν ενα φθηνό γκατσετάκι με τρύπες κυβάκια που το περνάς πανω απο την πατάτα και την κόβει. ΥΠΕΡΟΧΟ! ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ!
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπόλ με νερό και μουλιάζουμε τις πατάτες μας για 30 λεπτά ή εάν θέλουμε απο το προηγούμενο βράδυ (μέχρι 24 ώρες) *διάβασε την επιστήμη πίσω απο αυτό το βήμα στο κείμενο της συνταγής. Η ΧΗΜΕΙΑ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ!
Πρίν τηγανίσουμε απλώνουμε στεγνές πετσέτες ή μπόλικο χαρτί κουζίνας στον πάγκο και σκουπίζουμε/στεγνώνουμε πολύ καλά τις πατάτες.
1ο ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Για το πρώτο τηγάνισμα ζεταίνουμε το λάδι στους 160οC. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ιδανικά θα πρέπει να έχετε ενα θερμόμετρο ή εάν έχουμε φριτέζα χρησιμοποιούμε αυτήν για ευκολία μιάς που έχει ενσωματομένο διακόπτη θερμοκρασίας.
Τηγανίζουμε με δόσεις (2 χούφτες πατάτες σε καθε τηγανιά- θα πρέπει να έχει 1-2 δάχτυλα λάδι επανω απο τις πατάτες) για 5-6 λεπτά σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία.
Βγάζουμε τις πατάτες απο το λάδι και της στεγνώνουμε πάλι σε μπόλικο χατί κουζίνας. Με προσοχή να μη καούμε.
2ο ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία λαδιού στους 180οC. Τηγανίζουμε και πάλι στη δυνατή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά ώσπου να πάρουν το τέλειο χρυσοκόκκινο χρώμα.
Στραγγίζουμε, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και εάν θέλουμε καπνιστή πάπρικα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε αυτό το ουράνιο δώρο προς την ανθρωπότητα με ευγνωμοσύνη σε αυτόν που ανακαλύψε αυτήν την ηδονή.