50γρσταφίδες μαύρες(μπορείτε να τις βάλετε όλες ξανθες)
150γρταχίνιάσπρο
100γρταχίνιολικής αλεσης ή ασπρο
12σύκα ξεράψιλοκομμένα
1ξυλάκι κανέλας
Οδηγίες
Μουλιάζουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ(8-12 ώρες) σε νερό, και τις σταφίδες σε ένα μπολ με μπράντι ή κρασί.
Βράζουμε το σιτάρι για 30 λεπτά σε μία μεγάλη κατσαρόλα. (Εάν πάρουμε συσκευασμένο επώνυμο στάρι συνήθως δεν χρειάζεται μούλιασμα αλλα θα πάρει διπλάσιο χρόνο βρασίματος). Προσοχή: το νερό να είναι πάντα δυο δάχτυλα πάνω από το σιτάρι, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Αφού βράσει, κλείνουμε τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ αλεθουμε μεσα στο νερό το μισό περίπου σιτάρι. (γίνεται και στο μούλτι, βγάζοντάς τα με μία τρυπητη κουτάλα. Προσοχή να μην καείτε)
Ανοίγουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε τις σταφίδες, το ταχίνι, τη κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, δοκιμάζοντας πόσο γλυκιά θέλουμε την βαρβάρα μας. Εγώ είμαι ικανοποιημένος με 500γρ ζάχαρη μετρημένα, αλλα μερικοί που θέλουν υπόγλυκη γεύση κόβουν τη ζάχαρη μέχρι και στα 250γρ, άλλοι ανεβαζουν τη ζάχαρη στα 700γρ. Προτείνω να δοκιμάσετε και να κρίνετε συμφωνβα με τα δικά σας γούστα, γι' αυτό και προσάρμοσα τη συνταγή με τη ζάχαρη τελευταία.
Μικρά Μυστικά
Εάν κατά τη διάρκεια του βρασμού απορροφήσει όλα τα υγρά προσθέτουμε νερό (τα απορροφάει γρήγορα γιατί φουσκώνει το σιτάρι) , πρέπει να έχει πάντα δυο δάχτυλα νερό πάνω από το σιτάρι. Προσέχουμε την κατσαρόλα για το νερό ανα 6-7 λεπά.
Αφού κρυώσει η Βαρβάρα σφίγγει και απορροφάει ακόμα περισσότερα υγρά. Πάλι, μπορούμε να προσθέσουμε ένα ποτήρι νερό και να τη ζεστάνουμε λίγο. Θα γίνει σαν να τη βγάλατε μόλις από τη φωτιά!
Οι σαράντα μερίδες που βγάζει η συνταγή είναι υπολογισμένες ως εξής: μια μερίδα = μια κούπα του νες καφέ κόκκινη.