Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 600ml νερό περίπου και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε το πλιγούρι να πάρει μία βράση. Όταν ξεκινήσει να βράζει, κλείνουμε την φωτιά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά και να κρυώσει. Το πλιγούρι θα μαλακώσει και θα φουσκώσει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά μας: το κρεμμύδι, τις τομάτες, τον μαϊντανό, το αγγούρι, το ξινόμηλο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το πλιγούρι(εάν έχουν μείνει υγρά το στραγγίζουμε) Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.