2λίτρα ζωμό λαχανικών(διαλυουμε 4 κύβους σε ζεστό νερό)
50γρ.αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι μουσκεμένα σε 100ml ζεστό νερό
200γρ.μανιτάρια ασπραφρέσκα
100ml.λευκό κρασί
100γρ.βούτυρο αγελαδινό
100γρ.τριμμένη Παρμεζάνα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Προετοιμασία:
Βάζουμε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τα σκεπάζει και διαλύουμε τους κύβους λαχανικών σε μία κανάτα με 2 λίτρα ζεστό νερό για να φτιάξουμε τον ζωμό. Καλό θα είναι να έχουμε και τα υπολοιπα υλικά μετρημένα και έτοιμα στον πάγκο μας.
Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια ένταση
Αφού μαραθεί το κρεμμύδι, ανεβάζουμε την φωτιά στο τέρμα και προσθέτουμε το ρύζι να το σοτάρουμε κι αυτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό σε πάρα πολλές δόσεις ώσπου σταδιακά να το απορροφήσει όλο το ρύζι και να αρχίσει να χυλώνει.
Μόλις τελειώσουμε με τον ζωμό και το ρύζι μας κοχλάζει προσθέτουμε και το κρασί, τα λευκά μανιτάρια και τα μανιτάρια πορτσίνι μαζί με το νερό τους.
Μετά απο λίγα λεπτά δοκιμάζουμε ενα κοκκο ρυζιού να δούμε πως έχει γίνει. εάν ειναι πολύ σκληρός ακόμα και δεν έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε ώσπου να μαγειρευτεί το ριζότο μας.
Όταν κλείσουμε την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πάρει κρεμμώδες υφή.
Σερβίρουμε τρίβοντας λιγο πιπέρι και στολίζοντας με ντοματάκια. Μπορούμε εάν θέλουμε να κάνουμε "εφέ", να το βάλουμε σε ατομικά μπολ να το πατήσουμε με ένα κουτάλι και αναποδογυρίζοντάς το στο πιάτο να σχηματίσουμε "βουναλάκια κυκλικά" όπως έκανα εγω στην φωτογραφία. Το στόλισα με τσίλι στρινγκς και τοματάκια βελανίδι σε φετούλες. Προσοχή: σερβίρουμε αμέσως μόλις ετοιμαστεί, δεν είναι φαγητό το οποίο φτιάχνετε απο πρίν για να το σερβίρουμε αρκετές ώρες μετά.