Ένα φανταστικά εύκολο και νόστιμο γλυκό χωρίς ζωικά προϊοντα για τους Vegan φίλους ή τις μέρες νηστείας. Έχει λίγα υλικά, δεν θελει πολύ κόπο και μυρίζει υπέροχα!

Η αυθεντική συνταγή ειναι παραδοσιακή, απο τις γιαγιάδες στα χωριά της  Αιτωλοακαρνανίας και τo ονομάζουν “Λαδοραβανί” ή “Ραβανί νηστίσιμο”. Βεβαια καμία σχεση με το παραδοσιακό γλυκό ραβανί. Η συνταγή αυτή έχει σιμιγδάλι, αλεύρι, ζάχαρη και λάδι και μοιάζει με τον γνωστό μας σπιτικό χαλβά με μια πιο “μπισκοτένια” κρούστα απο πάνω και μαλακό/τρυφερό κέντρο . Φυσικά το λεμόνι και το πορτοκάλι κανουν θαύματα με τα αρωματά τους και η γλύκα του ειναι ισορροπημένη.

Δοκιμάστε αυτό το γλυκάκι και θα γίνει ένα απο τα αγαπημένα σας χαλβαδογλυκά!

Προσωπικά είμαι παμφάγος αλλα παρακολουθώ πολυ στενά τους φίλους βίγκαν και δοκιμάζω αρκετές φορές τον μήνα συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα τις οποίες βρίσκω σε ξένόγλωσσα σάϊτ. Πολλές απο αυτές είναι και πιό νόστιμες απο απο άλλες “κανονικές” συνταγές. Είτε νηστεύετε λοιπόν είτε είστε Vegan, τολμήστε τις Vegan συνταγές που σας δίνω! Διαλέγω πάντα τις πιό νόστιμες!

 

Χρειαζόμαστε μία μεγάλη κατσαρόλα, μία κουτάλα για ανακάτεμα και ένα ταψάκι 20x30cm . Ψήσιμο στην κατσαρόλα 10′. Ψήσιμο στον φούρνο 1 ώρα.

Υλικά

  • 500γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 500γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 5-6 κουταλιές της σούπας Αλευρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή
  • 800ml νερό
  • 400ml ελαιόλαδο
  • 5 κάψουλες βανίλια σκόνη
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • Χυμό απο 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα απο 2 λεμόνια
  • Χυμό απο 2 λεμόνια
  • Μαύρη ζάχαρη, καστανή ζαχαρη και κανέλα για την επιφάνεια του γλυκού

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες. και τον χυμό από τα λεμόνια και το πορτοκάλι και το ξύσμα από τα λεμόνια και το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το Αλεύρι μία-μία κουταλιά(μπορεί να μην χρειαστει να τις βαλουμε όλες) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για λίγα λεπτά μέχρι το μίγμα να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. δείτε τισ φωτογραφίες για το πως πρεπει να ειναι το μίγμα σας καρακάτω.
  5. Απλώνουμε τον χαλβά μας σε ένα ψηλό ταψί (20 x 30) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι
  6. Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας γραμμες ευθείες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.
  7. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.
  8. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  9. Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε το μίγμα για την επιφάνεια του χαλβά. αναμειγνύουμε 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη με 2 κ.σ. μαύρη χαζαρηκαι 2 κ.σ. κανέλα ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
  10. Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οταν τρίβουμε το ξύσμα απο τα εσπεριδοειδή, προσέχουμε να μην πάμε πολυ βαθιά γιατι το άσπρο μέρος κατω απο την εξωτερική φλουδα τους ειναι πικρό.

 

Χαλβάς λεμονάτος Χαλβάς λεμονάτος

Χαλβάς λεμονάτος Χαλβάς λεμονάτος Χαλβάς λεμονάτος Χαλβάς λεμονάτος Χαλβάς λεμονάτος

0
ΤΕΛΕΙΟ
2
6
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes