Πίτα γεμάτη νοστιμιά και γεύση που την κάνω γιορτές συνήθως σαν κυρίως γεύμα! Είναι τόσο πλούσια και χορταστική που στέκεται επάξια και περίφανα στο τραπέζι σας γιαυτό μη σας ξεγελάει που την αποκαλώ πίτα γιατί είναι απίστευτα χορταστική. Απο την μία το φύλλο το κρατσανό το λεπτό του ΚΑΝΑΚΙ δίνει την υφή που πρέπει να έχει ένα σωστό πιάτο με φύλλο όταν δαγκώνεις κομμάτι και το νοιώθεις στο στόμα να σπάει να απελευθερώνει την γεύση του βουτύρου και η γέμιση ειναι μπόλικη (ή «μπαμπάτσικια» που λέμε εμεις εδώ στον Έβρο) με τον κιμά μαζί με τα λαχανικά να της δίνει το μπόνους επιτυχίας που πρέπει να έχει ένα γιορτινό πιάτο!

( Φτιάξ’ την μάνα μου τι κάθεσαι! πρέπει να διαλέξω ποιοτικό άσμα και γιαυτή τη συνταγή! το Βρήκα! ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩΩΩ! το ‘πιασες; πάνε κατω-κατω στην σελίδα, πάτα πλέι να παίζει, και βούρ στην κουζίνα! )

Τραγανή Κιμαδόπιτα Γιορτινή!

Προετοιμασία: 30 λεπτά,  Ψήσιμο: 50 λεπτά

Μερίδες 7 Άτομα
Θερμίδες 600 kcal

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 1/2 σέλινο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 200 γρ. πελτέ
  • 1 ζωμό λαχανικών σε κύβο
  • 330 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο το λευκό μέρος
  • 200 γρ τυρία τριμμένα
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας ΚΑΝΑΚΙ
  • 100 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 50 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για τα φύλλα
  • 1 πιπεριά φλωρίνης

Εκτέλεση

Γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  2. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι τα καρότα το πράσο την πιπεριά και το σέλινο. Το καρότο το κόβουμε σε κυβάκια στο μέγεθος του νυχιού μας. (όχι το "10-μέτρα-νύχι-κάτγουμαν" που έχεις πουλάκι μου, το κανονικό, το νορμάλ ντε! χαχα)

  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με την βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί και να πάρει καφετί χρώμα.

  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη για να μην πικρίσει.

  5. Τέλος, προσθέτουμε έναν κύβο λαχανικών αραιωμένο σε ενα ποτήρι κόκκινο κρασί και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο.

  6. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας για 10-15 λεπτά ή ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

  7. Αφού εξατμιστούν όλα τα υγρά, προσθέτουμε τα τυριά το αβγό αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25X35 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).

  2. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε με αυτό τα φύλλα στο κέντρο και στα πλαϊνά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.

  3. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο οπως πρίν.

  4. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά της πίτας

  5. Χαράσσουμε την πίτα μας και ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα μας.

  6. Τοποθετούμε την πίτα στη υψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ένα τέταρτο της ώρας πριν την κόψουμε.