Ο αγαπημένος μου τρόπος για να μαγειρεύω τα σπαράγγια είναι ψητά στον φούρνο. Τα βραστά προσωπικά δεν μου αρέσουν. Επειδή όμως δεν είναι και τίποτα σπουδαίο να τα ετοιμάσεις, (απλά τα ρίχνεις σε ένα ταψί με λάδι, αρωματικά, μπαχαρικά και περιμένεις), θα σας μεταφέρω λίγες πληροφορίες για τα σπαράγγια που βρίσκει κανείς ψάχνοντας στον ιστό.

Συμφωνα με τη wikipedia και τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού (Έβρου), Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια» (στον Έβρο «Βουρλιές»). Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

Ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. αλλά και στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων. Ήταν γνωστό φάρμακο για τον οδοντόπονο, καρδιοπάθεια, νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού.




 

Σπαράγγια Ψητά

Προετοιμασία 5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 25 minutes
Συνολικός Χρόνος 30 minutes

Υλικά

  • Σπαράγγια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα τριμμένη
  • Ρίγανη/θυμάρι προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα σπαράγγια στους βλαστούς τους στο πιό μαλακό του σημείο.

  2. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά μας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με μπαχαρικά που σας αρέσουν. Εγω σας δίνω μερικούς συνδυασμούς που αρέσουν σε εμένα.

    σπαραγγια
  3. Τα ψήνουμε μεχρι να αρχίσουν να μαραίνονται οι βλαστοί και να ξεροψήθούν οι άκρες. (οι τραγανές άκρες ειναι οι καλύτερες 🙂 )