Ποιός το περίμενε πως απο ένα κουτί άψυχης κονσέρβας θα έβγαινε ένα τόσο αρωματικό, υπέροχο και γευστικό πιάτο. Όταν τρώγαμε  είχαμε την εντύπωση πως μπροστά μας ήταν μία μακαρονάδα ακριβού εστιατορίου και το πραγματικό κόστος ειναι μηδαμινό. Εάν έχετε σκοπό να φτιάξετε μακαρονάδα θαλασσινών, δοκιμάστε αυτή την συνταγή μου για αυτή την πολύ απλή παστιτσάδα με καλαμαράκια. Νηστίσιμη και ανοιξιάτικη. Απλά φανταστική!

Θα χρειαστούμε: ένα βαθύ τηγάνι. Χρόνος προετοιμασίας 5′,  Χρόνος μαγειρέματος 20′

 

Υλικά

  • 1 κονσέρβα καλαμαράκια σε φυσικό χυμό (370γρ), στραγγισμένη
  • 250γρ μακαρόνια τρυπητά Νο2 (μισό πακέτο) σπασμένα στη μέση
  • 500γρ τριμμένη ντομάτα(υπάρχει έτοιμη σε χάρτινη συσκευασία 500γρ στο σουπερμάρκετ)
  • 1 μεγάλο κόκινο κρεμμύδι
  • 3 κ.σ. φυτίνη (δίνει υπέροχη νοστιμιά) ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ξερό ή 2 κλωναράκια φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ξερό ή 2 κλωναράκια φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3 αστεράκια αστεροειδές γλυκάνισο ή ένα σφινάκι ουζο
  • ¼ ματσάκι μαιντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
  • 1 με 2 ποτήρια νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Ο αστεροειδής γλυκάνισος μοιάζει με το γνωστό μας γλυκάνισο που χρησιμοποιούμε για παρασκευή του ούζου. Διαθέτει ακόμα πιο στιβαρή, πιπεράτη και ελαφρώς γλυκιά γεύση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ανηθόλης. Φανταστικό μπαχαρικό αλλα και βότανο αφου ο σπόρος του αλλά και το λάδι του χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών. Έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και από τότε μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούμε σε γλυκά όπως ψητά μήλα και αχλάδια και άλλα καραμελωμένα φρούτα ή σιρόπια και χαρίζει «απλόχερα» άρωμα και γεύση σε πιάτα κρεατικών, -κοτόπουλο, χοιρινό, κυνήγι, θαλασσινά… ή στα ζεστά Χριστουγεννιάτικα γλυκά και κρασιά. Εάν δεν έχετε στο ντουλάπι σας, προμηθευτείτε τον!

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδι με τη φυτίνη για 2-3 λεπτά
  2. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε για ακόμη λίγα λεπτα
  3. Προσθέτουμε τα αρωματικά μας. Τον αστεροειδή γλυκάνισο, τον βασιλικό, τον δυόσμο και αλάτι, πιπέρι. Το Πιπεράκι του πάει πολύ γιαυτό εαν σας αρέσει ρίξτε μπόλικο ενώ το αλάτι με φειδώ γιατι έχουν ήδη τα καλαμαράκια μας. Θα δοκιμάσετε αργότερα την σαλτσα σας και θα προσθέσετε πριν το βγάλετε απο την φωτιά εαν χρειαστεί.
  4. Ρίχνουμε τα μακαρόνια την σάλτσα ντομάτας και το ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας. Εάν δούμε πως πήζει η σάλτσα και τα ζυμαρικά μας χρειάζονται κιαλλο νερό για να μαλακώσουν, προσθέτουμε και το δεύτερο ποτήρι.
  5. Όταν μαλακώσουν τα μακαρόνια μας η παστιτσάδα μας ειναι έτοιμη. Τελευταίο βήμα ειναι να ανακατέψετε το φρεσκοκομμένο μαϊντανό, το φρεσκοκομμένο σχοινόπρασο και την κάπαρη και να σερβίρετε!

Καλή απόλαυση!

παστιτσάδα με καλαμαράκι παστιτσάδα με καλαμαράκι παστιτσάδα με καλαμαράκι παστιτσάδα με καλαμαράκι