Χουχουλιάρικη, χειμωνιάτικη, γεμάτη αρώματα, γεύση και τόσο μα τόσο εύκολη! Μηλόπιτα τριφτή it is λοιπόν, και σας υπόσχομαι θα τρελαθείτε μολις την δοκιμάσετε! Χωρίς ζωικά προϊόντα, κατάλληλη για τους βίγκαν αλλά και τους θρήσκους φίλους σας σε περιόδους νηστείας.

Αυτή η Μηλόπιτα είναι η γεύση των παιδικών μου χρόνων. Μιάς και είναι τελείως συνταγή για τεμπέλες, η μανούλα την έφτιαχνε συχνά-πυκνά για να μας ξεφορτωθεί όταν θέλαμε γλυκό. Και δεν παραπονιόμασταν καθόλου μπορώ να σας πω, όσο συχνα και να την έτρωγα, αυτή η γεύση εχει μείνει στην καρδιά μου. Και να που έφτασε ο καιρός να την μοιραστώ μαζί σας! Απολαύστε την!!




Μηλόπιτα Τριφτή - της Τεμπέλας

Κουζίνα Ελληνική, Μεσογειακή
Προετοιμασία 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 1 hour
Συνολικός Χρόνος 1 hour 20 minutes
Μερίδες 8 Άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. ζάχαρη

Για την γέμιση

  • 7 μήλα μεγάλα
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 3 φιαλίδια βανιλίνη
  • 1/2 λεμόνι τον χυμό

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη Ζύμη

  1. Ανακατεύουμε το λαδι με το αλεύρι και την ζάχαρη ώσπου να έχουμε ένα τριφτό μίγμα σαν "βρεγμένη άμμο".

Φτιάχνουμε τη γέμιση

  1. Τα 1-2 μήλα τα κοβουμε σε χονδρούς κύβους και τα υπόλοιπα τα τρίβουμε σε ένα τρίφτη ή ενα μούλτι. Θέλουμε να έχει διάφορες υφές η γεμισή μας, έτσι έχουμε και την νοστιμιά αλλά και το κρατσανιστό του μήλου σε κάθε μπουκιά. Προσωπικά δέν καθαρίζω τα μήλα απο την φλούδα, αλλα εσείς κάντε τα όπως τα προτιμάτε.
  2. Πασπαλίζουμε με τον χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά μας, την βανίλια και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Σύνθεση

  1. Σε ένα ταψάκι ή τσέρκι 20-25cm, απλώνουμε μία βάση απο τη ζύμη που φτιάξαμε και την πατάμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε ως την άκρη.
  3. Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και την απλώνουμε τριφτά σε όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα και την κάτω αντίσταση, σε χαμηλή θέση στον φούρνο μας για 1 σχεδόν ώρα. (Θα δείτε να έχει χρυσίσει η επιφάνεια της μηλόπιτας αρκετά πρίν την βγάλετε απο τον φούρνο.)