Εύκολη λεπτή πίτα με κολοκυθάκια απο την Καρδίτσα. Χωρίς φύλλο. Απο τις παραδοσιακές συνταγές που δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο. Τελικά να τις ακούμε τις νοικοκυρές… στο γρήγορο και νόστιμο φαϊ είναι … «μανούλες»!




Λεπτή κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο απο την Καρδίτσα

Προετοιμασία: 10'  Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Μερίδες 7 Άτομα

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 700 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 350 γρ. φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια
  • λίγο φρέσκο δυόσμο (όσο μας αρέσει)
  • 4 αβγά
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • λίγο καλαμποκάλευρο για το πασπάλισμα του ταψιού
  • αλάτι/πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της επιφάνειας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το κολοκύθάκι, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο(κρατήστε 6-7 κουταλιές της σούπας για το ταψί), το γιαούρτι, τον δυόσμο την φέτα και το αλεύρι ώσπου να σχηματιστεί ένας χυλός. 

  2. Σε αυτό το στάδιο τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και εάν το τυρί μας δεν ειναι αλμυρό, αλατίζουμε.
  3. Ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί το βούτυρο που κρατήσαμε και πασπασαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο (για να μην μας κολλήσει η πίτα και να κάνει και κρούστα απο κάτω).

  4. Ρίχνουμε τον χυλό και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας

  5. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς στις πάνω-κάτω αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.

Μικρά Μυστικά

Προσοχή: πρέπει να απλώσουμε τον χυλό της πίτας σε μεγάλο ταψί για να βγεί λεπτή η πίτα και να κάνει τραγανή κορύστα πάνω κάτω! Παραδοσιακά έχει το ύψος 1,5 - 2 εκατοστών περίπου.