Φανταστικά σπιτικά κουλούρια θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής αλεσης. Πανεύκολα στην προετοιμασία, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για να σας φουσκώσει το ζυμάρι σας. Ψήνετε αμέσως για 20-30΄και απολαύστε τα δικά σας κουλούρια, οικονομικά αλλα και πεντανόστιμα.

Θα χρειαστούμε ένα μίξερ με γάντζο για ζύμες για το ζύμωμα (ή δυνατα μπράτσα), αλουμινόχαρτο και μεμβράνη φαγητού,  ένα ταψάκι ρηχό,  ένα μπόλ, και τα ταψιά που θα ψήσουμε τα κουλούρια μας. Χρόνος προετοιμασίας: 20′, Χρόνος αναμονής: 1-2 ώρες(ανάλογα την εποχή), Χρόνος ψησίματος: 20′-30′

Η συνταγή βγάζει 10-12 κουλούρια

Υλικά

Για την ζύμη

  • 350γρ αλεύρι ολικής αλεσης
  • 150γρ αλεύρι σκληρό (πχ. για τσουρέκια)
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16γρ)
  • 10γρ αλάτι
  • 20γρ ζάχαρη
  • 270γρ νερό χλιαρό (ίσως και λίγο παραπάνω)

για το πασπάλισμα:

  • σουσάμι &  λίγο μαυροσούσαμο
  • 500γρ νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προεραιτικά)

Πώς τα φτιάχνουμε

  1. Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το νερό, τη μαγία και την ζάχαρη και ανακατεύουμε για να τα διαλύσουμε στο νερό και το αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια).
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός απο το αλάτι και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ελαστική ζύμη που ίσα-ισα θα κολλάει στα χέρια σας αλλα θα ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μιξερ.
  3. Στον ίδιο κάδο του μίξερ, λαδώνουμε τη ζύμη στην επιφανεια της (και απο κάτω) και λίγο στα τοιχόματα του κάδου και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 1-2 ‘ωρες (ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της) – η ώρα αναμονής αλλάζει ανάλογα την εποχή και το πόσο ζεστη έχει.
  4. Σε αυτο το στάδιο αφου εχει φουσκώσει το ζυμάρι μας, ώσπου να πλάσουμε τα κουλούρια προθερμαίνουμε τον φούνο μας στους 200°C στον αέρα.
  5. Ετοιμάζουμε ένα μπόλ με νερό(και διαλύουμε την ζάχαρη προεραιτικά)
  6. Ετοιμάζουμε ένα δευτερο ταψάκι με το σουσάμι.
  7. Λαδώνουμε λίγο τον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια
  8. Πλάθουμε τα κουλούρια μας κυκλικά ή μακρόστενα, αλλα προσέχουμε να είναι όλα σχεδον στο ίδιο μεγεθος για να ψηθουν ομοιόμορφα.
  9. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο.
  10. Βάζουμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει αλλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε για 20′-30′ λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

Το μυστικό για να τα διατηρήσετε πολλές μέρες ειναι μόλις τα ψήσετε και κρυώσουν, να τα βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη. Βγάζετε όσα θέλετε και τα ψήνετε ξανά για 5 λεπτα στον φούρνο σας και ειναι τόσο υπέροχα σαν τα τα ψήσατε μόλις!

 

κουλούρι ολικής κουλούρι ολικής κουλούρι ολικής  κουλούρι ολικής