Κέικ Βανίλια-Καραμέλα για να γλυκαθει και η κάθε πικραμένη χαχα! μπορείς να το φτιάξεις και στο χέρι εάν δεν έχεις μίξερ, χτυπώντας καλά τα υλικά με ένα συρμα χεριού.




ΚΛΑΣΣΙΚΟ κέικ Βανίλιας με Καραμέλα

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό μισό κουπάκι
  • 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια σκόνη βανίλιας (ή φιαλίδια βανιλίνη)
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 τενεκεδάκι ζαχαρούχο για την καραμέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. 

  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα. 

  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το γιαούρτι σιγά-σιγά, καθαρίζοντας και τα τοιχώματα του μίξερ εαν κολλάει το μίγμα στα πλευρικά τοιχώματα. 
  4. Ανοίγουμε ένα κουτάκι ζαχαρούχο που το έχουμε βράσει και το εχουμε κάνει καραμέλα (δείτε πώς το κανουμε στα μυστικά κάτω απο την συνταγή) και ρίχνουμε το μισό στο μίγμα του κέικ να ανακατευτεί με τα υλικά. 

  5. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. 

  6. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μία αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ 22x10 εκ. και βάζουμε κουταλιά-κουταλιά παντού "βουναλάκια" καραμέλας απο την υπολοιπη που περίσσεψε και τα σκεπάζουμε με το μίγμα του κέικ.

  7. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν το κέικ έχει ψηθεί. Αν δούμε ότι δεν βγαίνει καθαρή τότε ψήνουμε λίγο παραπάνω. 
  8. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε ιδανικά αφού κρυώσει καλά (για να μη σπαει)

Μικρά Μυστικά

Δείτε πώς να φτιάξετε την καραμέλα απο ζαχαρούχο γάλα εδώ: http://kserotiefages.gr/karamela-apo-zacharoycho-gala-dulce-de-leche/

Συμβουλή μου ειναι να αγοράσετε όσα κουτιά καραμέλας χωράει η κατσαρόλα και να κάνετε μία μεγάλη παρτίδα γιατι θελει χρόνο και ειναι ευκολία για επόμενες συνταγές, αφού κρατάει για μήνες, όσο και η ημερομηνία λήξης.