Για μένα η φάβα είναι αυτό που λέω στον τίτλο! Η Βασίλισσα των ορεκτικών! Είναι απο τα πολύ απλα ορεκτικά που κακώς φοβούνται να φτιάξουν πολλοί. Θέλει μόνο βράσιμο ένα ραβδομπλέντερ ή μούλτι για να την αλέσετε, λίγο ελαιόλαδο και αλατάκι. Έχω δοκιμάσει πολλές παραλαγές με κρεμμύδι μεσα στην κατσαρόλα, με σκόρδα, με φρέσκο κρεμυδάκι με πιπεριά φλωρίνης, με πουρέ πατάτας… σε όλες έβαλα Χ.  Η φάβα θέλει μόνο λάδι, αλάτι και λίγο πιπεράκι και ειναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! keep it simple λοιπόν εδω.

Θα χρειαστούμε ένα ραβδομπλέντερ ή εναν πολυκόφτη για άλεσμα. Μαγείρεμα: 40′

 

Υλικά

  • 500γρ φάβα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 4-5 κ.σ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • λίγο πάπρικα για την διακόσμηση

Πώς την φτιάχνουμε

  1. Ξεπλένουμε την φάβα 3-4 φορές.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, το αλάτι και την φάβα
  3. Βράζουμε για 40′ ξαφρίζοντας συχνά.
  4. Όταν περάσουν τα 40′ κρατάμε μισό ποτήρι νερό στην άκρη και στραγγίζουμε το υπόλοιπο.
  5. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα την φάβα μας, ρίχνουμε το λάδι, το μαύρο πιπέρι και πολτοποιούμε το μίγμα μας με το ραβδομπλέντερ ή τον πολυκόφτη μας.
  6. Εδώ βλέπουμε εαν θελουμε την σύσταση πιο αραιή ή πιο πηχτή και ανάλογα προσθέτουμε απο το νερό που κρατήσαμε στο βήμα 4. Δοκιμάζουμε επίσης το αλάτι και μπορούμε να προσθέσουμε κατα βούληση
  7. Σερβίρουμε με λαδάκι απο πάνω και λίγη πάπρικα

φαβα φαβα φαβα φαβα φαβα φάβα