Είχα μουσαφίρισσα χθές που λέτε, μία φίλη με κοιλιοκάκη. «Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. » 

Ναί , ούτε εγώ ηξερα τι ήταν και μου λέει πριν λιγες μέρες που την γνώρισα πως δέν μπορεί να φάει τρόφιμα με γλουτένη. Καλά λέω απο μέσα μου θα την ενοχλεί λιγο και όλα ΟΚ μετα. Αμ δε! Η κοπέλα πρέπει να κουβαλά μαζί της τα δικά της σνάκ και τρόφιμα γιατι ακόμα και με ίχνος γλουτένης (όχι μόνο σε τρόφιμα αλλα και σε σκεύη παρασκευής τροφίμων) το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και μπορεί να την ρίξει στο κρεβάτι απο τους πόνους!

Γιαυτό λοιπόν άνοιξα τον υπολογιστή μου, έψαξα τα υλικά και της έφτιαξα τα πιό νόστιμα σπιτικά Brownies χωρίς γλουτένη! Αλήθεια λέω, κι εγώ που είμαι όσο πάει λιχούδης και εθισμένος στα γλυκά, το παραδέχομαι! Θα την εντάξω στις αγαπημένες μου συνταγές σοκολατένιων κέικ!  Απλά θεσπέσια! Δοκιμάστε την κι εσείς!

ΥΓ: ετοίμασα και ξεχωριστή κατηγορία στο blog μου, Gluten Free λοιπόν! Γιατί δεν είναι μόδα της εποχής μόνο, μερικοί ανθρωποι ανάμεσά μας στερούντε φαγητά και γλυκά που όλοι μας απολαμβάνουμε χωρίς παρενέργειες.




Brownies Χωρίς Γλουτένη

Κουζίνα Αμερικάνικη
Προετοιμασία 10 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 35 minutes
Συνολικός Χρόνος 45 minutes
Μερίδες 12 brownies

Υλικά

  • 300 γρ ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
  • 120 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • 120 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 120 γρ σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος χωρίς γλουτένη
  • 70 γρ κακάο σκόνη χωρίς γλουτένη
  • 4 αβγά
  • 1 πορτοκάλι τον χυμό του
  • 1 βανίλια κλωναράκι (μόνο τα σπόρια της) ή 2 κουταλιές βανιλίνη σκόνη χωρίς γλουτένη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με τα αβγά και τον χυμό πορτοκαλιού καλά ώσπου να λιώσει η ζάχαρή μας αρκετά.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο χλιαρό, ανακατεύοντας γρήγορα
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το κακάο και την βανίλια συνεχίζοντας το ανατάτεμα
  4. Αφού με το ανακάτεμα αποκτήσουμε ενα λείο και πηχτό σοκολατένιο μίγμα, ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε και την κουβερτούρα.
  5. Βάζουμε το μίγμα μας σε ενα μικρό ταψάκι και ψήνουμε στους 180°C σε φούρνο στον αέρα για 30-35 λεπτά.