Η νοστιμότερη συνταγή που έχω δοκιμάσει εδω και καιρό.

Χωρίς υπερβολές, αυτά τα ψωμάκια ατμού γεμιστά με χοιρινό κιμά είναι υπέροχα! ζουμερά μέσα και απο εξω λευκά και αφράτα(ναι, δεν ειναι ωμά στην φωτογραφία, τα έχω ψήσει!)

Θα μου πείτε τωρα: «μα, ατμού; τι νοστιμιά να έχει οτιδήποτε στον ατμό;»  Έτσι έλεγα κι εγώ σαν σωστός τροφαντός Έλληνας μάγειρας που εχει μάθει στα φουρνιστά τα Ελληνικά και τις παραδοσιακές λιχουδιές της Ευρώπης. Αλλα τα λιμπίστηκα που λέτε, βλέποντας αρκετά βίντεο στο γιουτιούμπ απο κινέζους και κινέζες που τα εκθείαζαν και «μμμ αυτά» και «μμμ εκείνα».

Ε, ξέρετε δεν θέλω και πολύ να πειστώ, λίγο να μουγκανίσει ο άλλος με κάτι καινούριο που τρώει, το θέλω κι εγώ αμέσως. Τι να κανω, τα έφτιαξα… και δέν έχασα καθόλου! Λίγο στην τεχνική κλεισίματος της ζύμης θέλει εξάσκηση αλλα μπορεί κανεις να τα φτιάξει και σε απλά μπαλάκια.

Πάρτε την συνταγή λοιπόν που μετέφρασα, βάλτε φυσικά να παίζει το άσμα που σας προτείνω και φτιάξτε την! Θα μουγκανίζετε κι εσείς! Είναι μοναδικά!

 

 




Baozi Buns 包子 (Κινέζικα ψωμάκια γεμιστά)

Τα πολύ περίεργα υλικά τα έχω αντικαταστήσει με υλικά που μπορείτε να βρείτε σε κάθε Ελληνικό σουπερμάρκετ εύκολα για λόγους ευκολίας και οικονομίας. Την συνταγή την δοκίμασα 3 φορές με τα ίδια υλικα και βγήκε υπέροχη! Εάν θέλετε όμως να χρησιμοποιήστε τα αυθεντικά κινεζικά, σας γράφω όπως τα μετέφρασα απο την συνταγή απο δίπλα όπου έκανα την αντικατάσταση.

Προετοιμασία 15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 20 minutes
Αναμονή 2 hours
Συνολικός Χρόνος 35 minutes
Μερίδες 12 ψωμάκια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 270 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά (5γρ)

Για τη γέμιση

  • 350 γρ κιμά χοιρινό (με λιπάκι)
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο (η συνταγή έλεγε σησαμέλαιο. Για λόγους οικονομίας και ευκολίας το άλλαξα)
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. τζίν ή βότκα ή ρούμι (η συνταγή έλεγε shaoxing wine, είναι ένα Κινέζικο κρασί απο ρύζι. Για λόγους οικονομίας και ευκολίας το άλλαξα)
  • 1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκκομένο
  • 2 μανιτάρια
  • 1 κ.γ τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κ.γ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
  • 1 κ.γ Worcestershire sauce (η συνταγή έλεγε oyster sauce. Για λόγους ευκολίας το άλλαξα)
  • 5 σταγόνες σάλτσα σόγιας
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι
  • 100 γρ. νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Ανακατεύουμε την μαγιά με το χιαρό νερό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (10 λεπτά). Θα αφρίσει όπως στην φωτογραφία.

  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε καλά για 5-6 λεπτά 

  3. Θα πρέπει να έχουμε μία σχετικά σκληρή αλλά ομοιόμορφη ζύμη όπως στην φωτογραφία. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1-2 ώρες.

Για τη Γέμιση με τον Κιμά

  1. Ψιλοκόβουμε καλά όλα μας τα λαχανικά (-καλά λεω!! δές πως το έκανα εγω κάτω. Μην εισαι τεμπέλα! χαχα) Τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι και το τζίντζερ.

  2. Βάζουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά και σταδιακά προσθέτουμε 100 γρ νερό ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να απορροφηθεί.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια. 

  2. Τα ανοίγουμε σε κύκλους με εναν πλάστη ή πιέζοντας τα με την παλάμη μας. 
  3. Βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά γέμισης και το κλείνουμε καλά κάνοντάς το πουγκάκι ή μπαλάκι.

Μαγείρεμα

  1. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ακόμα μία φορά  για 10-15 λεπτά και τα ατμίζουμε στον ατμομάγειρα για 15 λεπτά. (ή στο ειδικό σκεύος μπαμπού που χρησιμοποιούν στην κίνα πάνω απο μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.)